ИЗДВОЈЕНОНовости

ОБИЉЕЖЕН ДАН ОСЛОБОЂЕЊА ДЕРВЕНТЕ

Парастосом и полагањем вијенаца на централном спомен – обиљежју и пријемом у Центру за културу, данас је обиљежен 4. јул,  Дан ослобођења општине у Одбрамбено – отаџбинском рату.

Прије 27 година у Дервенту се поново уселила слобода и вратио живот, а обавеза свих њених житеља је да чувају успомене на оне који су ту слободу најскупље платили – својим животима, поручено је данас.

Обиљежавању Дана ослобођења присуствовали су чланови породица погинулих бораца, представници институција локалне власти предвођени начелником општине Милорадом Симићем, Борачке организације РС, Дервенте и бројних других општина, као и организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата и политичких партија, који су положили вијенце на централни споменик.

– На данашњи дан престали су да постоје логори, престале су тортуре, људи су могли да се врате својим кућама које су нажалост порушене, успостављена је власт и почеле су да функционишу институције, вратио се живот. Дервента је по порушености други град у бившој Југославији, послије Вуковара, а данас је прилично поносно можемо гледати. Добро се обновила, живот добро тече, пуно је параметара по којима смо у врху БиХ, а са непуних 7.000 запослених овдје имамо 820 привредних субјеката, од чега је тридесетак страних компанија. Задовољство је данас живјети у овој отвореној средини – рекао је начелник општине Милорад Симић.

Предсједник БОРС Миломир Савчић истакао је да је Дервента поднијела велику жртву у протеклом рату, те да је управо она доказ шта братска неслога или мржња могу да учине.

-Дервента је довољна опомена и порука шта се не би смјело дешавати и да треба настојати да се сваки проблем у дијалогу и договору треба рјешавати. Она опција којој смо морали прибјећи деведесетих година је најгора и ми који смо учествовали у рату имамо најочигледније искуство, те стога увијек упућујемо поруке мира са жељом да мир вјечно влада. Али, исто тако упућујемо одлуке да смо спреми да бранимо своју слободу – рекао је Савчић.

Војне операције

Након парастоса и полагања вијенаца у Центру за културу, који је до 4. јула био логор за Србе, уприличен пријем, на којем је, између осталог генерал Љубо Обрадовић подсјетио на операције које су крајем јуна и почетком јула 1992. године изведене и које су довеле до ослобађања територије Дервенте.

 

Related posts

ЗАРАЖЕНА ТРИ РАДНИКА ДОМА ЗА СТАРИЈА ЛИЦА У ДЕРВЕНТИ

admin

ГЛУМАЧКИМ НАДАМА ОТВОРЕНА ВРАТА СЦЕНЕ

admin

Савко Пећић уз војне почасти испраћен на вјечни починак

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još