Новости

Обновљени споменици у
Доњој Лупљаници и Рапћанима

Споменици у Доњој Лупљаници и Рапћанима подигнути у част онима који су своје животе положили на бранику отаџбине у Одбрамбено – отаџбинском рату обновљени су протеклом периоду.

Ријеч је о радовима који су планирани буџетом града за 2022. годину, прецизирао је шеф Одсјека за борачко – инвалидску заштиту Градске управе Станиша Микеревић.

– Обнова споменика у Рапћанима обухватила је реконструкцију прилаза, с обзиром да су плочице испред споменика биле попуцале од стабла које је угрожавало споменик. Ови радови су коштали 3.665 марака. Осим тога, над спомеником у Доњој Лупљаници, у Поповића Гају, подигнута је надстрешница, а ови радови су износили 14.180 марака – казао је Микеревић додајући да је и у овој години планирана обнова споменика.

– У буџету града за 2023. годину предвиђено је 15.000 КМ за реконструкцију и одржавање споменика, а план је да се обнове споменици у Трстенцима, Горњој Лупљаници и Босанским Лужанима. Такође, планирамо у наредном периоду, тачније до 15. фебруара док је отворен јавни позив Министарства рада и борачко – инвалидске заштите за реконструкцију споменика, пријавити неколико пројеката и као локална заједница, а и у име наших удружења проистеклих из протеклих ратова – појаснио је Микеревић.

Из Градске борачке организације подсјећају да је велики број споменика жртвама Одбрамбено – отаџбинског рата изграђено прије двије и по деценије и да је зуб времена учинио своје, те да су на њима потребне интервенције.

– С обзиром да Градска борачка организација током године код сваког споменика борцима погинулим током Одбрамбено – отаџбинског рата организује парастос, пажљиво пратимо стање у коме се налазе ти споменици. Током ове године очекујемо да буде реконструисан темељ споменика у Трстенцима, уређен простор око споменика у Агићима, те обављени захвати на споменицима у Горњој Лупљаници и Малој Сочаници, али и на другим, ако се укаже потреба – рекао је предсједник ове организације Чедо Вујичић.

Имена улица

Градска борачка организација сматра да би, с циљем његовања тековина Одбрамбено – ослободилачког рата и чувању успомена на припаднике Војске Републике Српске, требало покренути процедуру додјеле имена улицама по 27. бригади, 4. јулу и Драгану Рашићу.

Дубочац

Раније је реконструисан и споменик у Босанском Дубочцу који је подигнут у част жртвама Народноослободилачког рата.

– Уговором у вриједности од 2.680 КМ реконструисан је и овај споменик. Обновљен је прилаз и плато, замијењени су ланци око споменика, те је споменик новообложен, односно пресвучен и постављена је нова плоча – казао је Станиша Микеревић.

Related posts

Наредба о радном
времену за празнике

Derventski List

ДЕРВЕНТА СТАБИЛНА И УСПЈЕШНА ОПШТИНА (ФОТО)

admin

Кандидати се од сутра боре за наклоност бирача

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još