Eкономија

Обућарска индустрија шанса за развој сарадње са Индонезијом

Иако је спољнотрговинска размјена БиХ и Републике Српске са Индонезијом скромна, постоји простор за њено унапређење, првенствено у обућарској индустрији и туризму.

Истакнуто је то јуче приликом посјете предсједника Привредне коморе РС Пере  Ћорића и економског савјетника Амбасаде Индонезије у БиХ Јудхоно Иравана и његових сарадника дервентској фабрици обуће „Санино“. Ово предузеће из Индонезије већ набавља три компоненте за израду копачки, а намјера је да овај вид сарадње буде проширен.

– Све што смо до сада радили са Индонезијом желимо да унаприједимо, односно да покушамо проширити нашу размјену, да представимо које су то робе које би жељели да купујемо од њих – казао је власник и дирекор „Санина“  Радован Пазуревић.

Економски савјетник Амбасаде Индонезије Јудхоно Ираван казао је да је циљ посјете да се упозна са потенцијалима БиХ, као и могућностима за сарадњу.

– У плану су и сусрети привредника Индонезије са привредницима из БиХ. Посјета „Санину“ је у контексту сарадње коју ова фабрика већ има са Индонезијом, с обзиром да из наше земље набавља репроматеријал за производњу обуће – рекао је он.

Да већ постоје иницијативе да се успостави сарадња са Привредном комором Индонезије потврдио је и предсједник Привредне коморе РС Перо Ћорић.

– Робна размјена са Индонезијом је веома мала и ове године за првих девет мјесеци износила је око 18 милиона марака и махом се односила на увоз. Највише се увозила роба за обућарску индустрију и нешто каменог угља за „Алумину“ – казао је Ћорић додавши да су представници Индонезије исказали и интересовање за развој сарадње у области туризма.

Related posts

На привредну смотру стиже више од стотину излагача

admin

За шест фирми из Дервенте 228.000 КМ подстицаја

admin

„УНИС“ ОШТЕТИО БУЏЕТ ЗА ШЕСТ МИЛИОНА КМ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još