ИЗДВОЈЕНОНовости

Одата почаст страдалим из Босанских Лужана

У част страдалим мјештанима и борцима Војске Републике Српске у Одбрамбено – отаџбинском рату из Босанских Лужана, али и 145 жртава из Другог свјетског рата, данас је испред спимен – обиљежја у овом селу служен помен.

Полагањем вијенаца и паљењем свијећа пошту страдалим одали су чланови породица погинулих бораца, градоначелник Милорад Симић, предсједник Скупштине града Бојан Радановић, делегација Градске борачке организације, представници Организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила, делегација дервентског СУБНОР-а, те делегације политичких партија СНСД, СДС и СП.

Предсједник Градске борачке организације Чедо Вујичић казао је да је овај датум за Босанске Лужане има изузетан значај.

–  На дан када обиљежавамо Дан побједе над фашизмом, као једну од највећих цивилизацијских побједа, неки зли људи су 1992. године на подручју Босанских Лужана починили велики злочин убивши велики број цивила. Из Босанских Лужана током Другог свјетског рата страдало је 145 мјештана, а вихор Одбрамбено – отаџбинског рата однио је животе 22 борца и седам цивила – рекао је Вујичић.

Да посљедице злочина над мјештанима овог и данас осјећају његови житељи указао је Васо Мичић.

– Наше село се простире у дужини од девет километара и на сваком крају, погинуо је неко од наших мјештана. Цивили, жене и дјеца, су успјели да се извуку неколико дана раније, а нас око 200 мушкараца смо остали да бранимо село. Како је који дио нападан, тако нас је пи неколико гинуло, јер није било организовано извлачење. Једна група од нас двадесетак одраслих и још неколико стараца и дјеце је била опкољена и повукли смо се према ободном каналу гдје смо преноћили. Напала нас је група из Зборишта, које је већ било пало, и ми смо се повлачили, те смо успјели да се извучемо до Лијешћа, одатле у Добој. Ко је остао убијен је или заробљен – испричао је Мичић додавши да чување успомене на овај дан треба да се настави.

– Мало нас долази на ово обиљежавање. Апелујем на све, који имало поштују своје претке и оне који су заслужни за данашњу слободу, да присуствују оваквим обиљежавањима – казао је Мичић.

 

Related posts

НЕМА НОВИХ ОБОЉЕЛИХ У ДЕРВЕНТИ

admin

Ресурсни ЦНЦ центар мјесто обуке стручних кадрова

admin

Горњи Детлак памти
својих 36 страдалника

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još