ИЗДВОЈЕНОНовости

Одборници распоредили буџетски суфицит

Одборници Скупштине града донијели су данас, већином гласова, одлуку о расподјели око 1,7 милиона марака буџетског суфицита, а основ за расподјелу ових средстава је 18 амандмана одборника скупштинске већине из СДС, ПДП, ДНС, СПС и ХС, док је усвојеним измјенама Статута града предвиђено увођење још једног потпредсједника парламента.

Сједницу, која је трајала десет часова, обиљежиле су дуготрајне дискусије о приједлозима за измјену Статута, односно увођење још једог, професионалног потпредсједника Скупштине града, као и расподјела буџетског суфицита, а око којих одборници позиције и опозиције нису пронашли заједнички језик.

Ни вишечасовна расправа о расподјели око 1,7 милиона КМ суфицита, као ни консултације шефова одборничких клубова, које је иницирао градоначелник Милорад Симић, као предлагач одлуке о расподјели, нису дали резултате, па је већином гласова одборника усвојено 18 предложених амандмана, те самим тим измијењена одлука о расподјели суфицита.

Окосница градоначелниковог приједлога за расподјелу суфицита била је да се 1,3 милиона КМ уложи у изградњу главног транспортног цјевовода за водоснабдијевање насеља јужног дијела Дервенте, односно у осињски водовод и 80.000 за израду техничке документације, а 80.000 КМ за израду потребне документације за изградњу новог објекта ОШ „Никола Тесла“, док би преостала средства за школу била обезбијеђена под виших нивоа власти. Став скупштинске већине био да милион КМ суфицита треба бити уложено у израду пројектне документације и изградњу новог објекта ОШ „Никола Тесла“.

Градоначелник, као и одборници СНСД-а истицали су да ће амандмани СДС, ПДП, ДНС, СПС и ХС произвести ситуацију да ће до краја године бити оперативно тек око 300.000 марака суфицита, док ће остала средства бити „залеђена“ и утопљена у буџет града за наредну годину, и то због немогућности да пројекти за њихову реализацију до краја године буду завршени.

Из странака скупштинске већине нагласили су да је питање изградње нове школе најприоритетније питање, те милиона марака иницијална каписла за рјешење проблема више од 800 ђака и око 130 радника школе. Дискусија се водила и о могућности да се уђе у сам пројекат изградње осињског водовода са планираним средствима.

Поменуте су и потенцијалне локације за нову школу, али и надлежности за изградњу објеката образовних установа.

Градоначелник Милорад Симић казао је да његови покушаји сарадње и компромиса на данашњем засједању нису успјели.

  • Настојао сам да будем прагматичан, сталожен и разуман и да искористим све могућности да укажем скупштинској већини од 15 одборника, чије одлуке поштујем, али ту количину памети не поштујем, јер се ту упакују идеје од којих се не одустаје. Додуше, пројекти које су данас предложили су сви значајни, али имају своје приоритете и своју тежину. Настојао сам да образложим значај осињског водовода и снабдијевања питком водом више од 806 домачинстава у којима су се изјаснили да желе воду. Грехота је и није пристојно оставити те људе на цједилу – рекао је Симић додавши да је елаборат дао све одговоре на питања издашности извора, постојећих капацитета, те је пројектован и главни цјевовод.
  • Потребно је било само обезбиједити новац и тендер за избор извођача радова је могао бити расписан. Дио домаћинстава би воду добио већ у мају идуће године, а крајем 2022. године домаћионства на потезу Томасово брдо – Горњи Церани са тежиштем покривања и Појезне, Мале Сочанице, Осиње и Горњих и Доњих Церана – објаснио је Симић додавши да је протутеза која је изгласана изградња основне школе.

– Мислим да се господа мало уплашила значајног пројекта, вјероватно политички и изнијела потутезу изградње школе коју је земљотрес растресао а која је образовни дом за више од 1.000 ученика и запослених. Ако правимо нову школу, имамо више локација на уму, а опет ће нам неко процијенити шта би било најбоље рјешење. Морамо обезбиједити све релевантне показатеље да бисмо донијели коначну одлуку. Још једном поздрављам све родитеље којима је посебно тешко одводити дјецу на други крај града у школу, али и апелујем на разумијевање – казао је Симић.

Шеф Клуба одборника СДС-а Перо Ђурић рекао је да скупштинска већина није против осињског водовода, те да постоји спремност да се у предстојећем периоду пронађу средства за тај пројекат, али да се најприје ураде потребна испитивања и документација.

  • Немамо завршено извориште, ни резервоар, али ни пројектовану секундарну мрежу. Помињу се и средства који би могли дати виши нивои власти, али морамо најприје знати колико нам треба новца за овај пројекта, па тек онда издвајати новац из буџета – рекао је Ђурић додајући да је проблем са ОШ „Никола Тесла“ актуелан већ годинама и да је упозоравано да је објекат школе дотрајао.
  • Раније смо предлагали да се озбиљно позабавимо проблемом са овом школом, али није било разумијевања. Требали смо на вријеме да пронађемо локацију за нову школу. Иако је школа обавеза Владе, зашто ништа до сада нису урадили? Ми смо обезбиједили средства за пројектну документацију, која су на располагању и чекамо потез Министарства просвјете. Ово су изнуђена средства, с обзиром да у протеклим мјесецима ништа није урађено о питању ове школе – рекао је Ђурић.

Шеф Клуба одборника СНСД-а Славко Томаш казао је да је разочаран исходом данашњег засједања.

  • Градоначелник је предложио пројекте за које је већ припремљена документација и за које се може већ сутра расписати јавни тендер, а за 95 одсто оног што су из скупштинске већине предложили средства до краја године не могу бити утрошена. Грађани ће бити оштећени за тај износ под паролом да ће бити грађена школа, иако сви знамо да ће школу градити виши нивои власти, а њихова верзија приче је чисто политиканство да би родитељима послали поруку да брину – објаснио је Томаш.

У дискусију о расподјели суфицита укључио се и шеф Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Игор Жунић казавши да је Дервента једина локална заједница са оствареним буџетским суфицитом, а који је резултат штедње и одговорног рада градоначелника.

  • Средства за изградњу школе ће обезбиједити Влада РС и донатори, али ми морамо најприје да се посложимо. Предлажете да се за школу преусмјери милион КМ, а још увијек немамо локацију, техничку документацију, ни испуњене остале предуслове. С друге стране, имамо могућност да градимо водовод у Осињи – рекао је Жунић.

Из Одјељења за стамбено – комуналне послове појаснили су да је пројекта за главни цјевовод осињског водовода завршен, те да су у припреми пројекти и за кракове водовода.

Шеф Клуба одборника СП-а Славен Гојковић упитао је зашто да милион КМ, који се преусмјерава за школу „Никола Тесла“, остане неутрошен, с обзиром да још увијек не постоји одлука о локацији за нови објекат, техничка документација, као ни други предуслови за њену градњу.

  • С друге стране, технички предуслови за пројекта водовода у јужном дијелу града постоје – истакао је Гојковић.

Одборница ПДП-а Сања Димитрић казала је да је превише времена изгубљено, а да није понуђено рјешење за проблем оштећене школе.

Када се ради о расподјели суфицита, заједнички став пронађен је једино код приједлога за увођење видео – надзора у граду, те рјешавање питања оборинске канализације у Кинеској четврти.

Када се ради о измјенама Статута града, које су такође усвојене већином гласова, предвиђено је увођење другог потпредсједника Скупштине града, као и могућност да он буде стално запослен. Шеф Клуба одборника СНСД-а Славко Томаш рекао је да ће нове трошкове од око 50.000 марака годишње произвести увођење још једног потпредсједника парламента.

– Овим је повријеђен члан 8. Закона о граду који предвиђа предсједника и потпредсједника. Став о овом питању даће Уставни суд – казао је Томаш.

Ђурић је казао да Дервента није једина која ће имати два потпредсједника парламента, док је одборник СНСД-а Игор Новић казао да ће народ на крају платити још једног функционера, те да овакав приједлог не иде у прилог такозваној политици уштеда на коју се СДС позива.

Одборници су усвојили и одлуку о именовању Биљане Теофиловић на мјесто вршиоца дужности директора Туристичке организације, а са дневног реда, на захтјев градоначелника, повучени су приједлози за именовање замјеника градоначелника и начелника свих шест одјељења Градске управе.

Полемика се повела и о извјештају о извршењу буџета за прву половину године гдје је ријечи било о разлици за примања запосленик од око 140.000 КМ, што је из Одјељења за финансије образложено повећањем плата у здравству, исплати регреса, те законских права биших функционера.

Донесене су и одлуке о продаји градског грађевинског земљишта „Фрукта трејду“, те приватним лицима, као и одлука о накнадама за обављање послова припреме урбанистичке документације и техничког прегледа објеката. Подршку одборника добили су и извјештаји јавних установа за прву половину године, осим Центра за социјални рад, као и информације о раду основних и средњих школа у прошлој школској години, осим за ОШ „Никола Тесла“. Миле Стринић нови је члан Градске изборне комисије, а именован је и нови Надзорни одбор у „Дервентском листу и Радио Дервенти“.

 

Нови одборник

Дио Клуба одборника СНСД-а од сада је Момчило Тривуновић, умјесто Синише Јефтића који је именован на другу функцију. Тривуновић је на почетку сједнице положио заклетву.

Related posts

БОЉИ ЖИВОТНИ СТАНДАРД СТАНОВНИКА ГЛАВНИ ЗАДАТАК

admin

ОТВАРАЊЕ БАЗЕНА ЗА НЕКОЛИКО ДАНА

admin

Шеталиште безбједније уз потапајуће стубиће

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još