ИЗДВОЈЕНОНовости

ОД ПОНЕДЈЕЉКА НОВА ПРАВИЛА ЗА УГОСТИТЕЉЕ, ФРИЗЕРЕ, ОРДИНАЦИЈЕ

Бројни пословни субјекти у Републици Српској отвориће у понедјељак поново врата за госте и друге клијенте, а нови почетак, по новим правилима понашања због пандемије вируса корона који, како истичу, неће бити нимало лак.

Одобрење за рад, уз поштовање мјера, након вишеседмичне паузе, дато је за фризерске и козметичке салоне, кафиће, роштиљнице, превоз, вртиће, приватне стоматолошке ординације, фитнес-центре, ауто-школе, ресторане, приређиваче игара на срећу те теретане на отвореном.

Уз физичку дистанцу од два метра, дезинфекцију објекта и прибора за рад у одређеним дјелатностима, власницима и онима који ће користити њихове услове издате су смјернице у циљу заштите од “ковида 19” а које ће, како кажу, утицати на њихов обим посла, а тиме директно и на зараду.

У Упутству за ублажавање мјера у јавном и међуградском превозу у РС са попуњеношћу до 50 одсто возила пише да су обавезне маске и рукавице, да свако друго сједиште мора остати празно те да постоји баријера за возача.

У РС још није дозвољен рад хотела, хостела и биоскопа, позоришта, дјечијих играоница. Када почну, у хостелима и хотелима је пожељно, испред рецепције, означити мјеста за стајање којима се означава физичка дистанца.

 

Правила понашања

 

* Теретане на отвореном и фитнес-тренинзи

 

– дезинфекција справа и површина

 

– фитнес на отвореном у групама до 10 особа, дистанца два метра

 

* Кафићи, ресторани, роштиљнице

 

– рад искључиво у баштама од седам до 19 часова

 

–  За столом три особе осим ако нису чланови домаћинства

 

– дезинфекција руку на улазу у башту

 

– пожељно да једно преузима наруџбу и наплаћује, а друго лице издаје наручено

 

–   пожељно коришћење једнократних чаша и другог посуђа

 

–  обавезна дезинфекција столова послије одласка сваког госта

 

* фризерски и козметички салони

 

– није дозвољено чекање услуге у салону

 

– пешкир или једнократни прекривач мијењати послије сваког клијента

 

– прије сваког клијента дезинфекција површина и радног прибора.

Полицијски час

У Републици Српској вечерас полицијски час почиње у 22 часа и трајаће до сутра у пет часова. Републички штаб за ванредне ситуације одлучио је у да полицијски час убудуће умјесто у 20 почиње у 22 часа. Од ове забране изузете су особе којима послодавац изда потврду о потреби кретања ради несметаног обављања процеса рада и особе којима дозволу за кретање изда Министарство унутрашњих послова (МУП) Републике Српске. Закључком Републичког штаба за ванредне ситуације, на јавним површинама више није обавезно кориштење заштитних рукавица, али јесте маске уз обавезу придржавања социјалног растојања од два метра, док су у затвореним просторијама обавезне све мјере заштите.

ЗАКЉУЧЦИ РЕПУБЛИЧКОГ ШТАБА

Закључак о кретању

Закључак мјере заштите

Related posts

Трстенци чувају сјећање
на 18 погинулих бораца

Derventski List

Сутра прекид водоснабдијевања из резервоара „Томасово Брдо“

admin

ЈОШ ЈЕДНА АУСТРИЈСКА ФИРМА ОТВАРА ПОГОН У ДЕРВЕНТИ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još