Друштво

Од поноћи православна Нова година

Српска, руска и грузијска православна црква, Света Гора и Јерусалимска патријаршија, које поштују јулијански календар, у поноћ ће дочекати Нову годину.

Ове цркве, 14. јануара, односно 1. јануара по јулијанском календару, обиљежавају два велика хришћанска празника – Обрезање Исуса Христа и Светог Василија Великог.

У поноћ ће у православним храмовима бити служени молебани за успјешну и благословену Нову годину. Традиција обиљежавања јулијанске Нове године постоји и у неким њемачким кантонима у Швајцарској (Алтер Силвестер), као и у неким дијеловима Галске заједнице у Шкотској.

Јулијански календар је увео римски император Јулије Цезар 45. године прије нове ере и користио се у цијелој Европи до 16. вијека, када је почео постепени прелазак појединих држава на грегоријански календар.

На Првом васељенском сабору у Никеји 325. године хришћанска црква је прихватила јулијански календар као званичан. Творац календара је грчки астроном Сосиген, на иницијативу Јулија Цезара, по којем календар и носи име.

Related posts

Корона, за сада, не пали аларм у школама

admin

ЗНАЊЕ О МИНАМА УКРСТИЛЕ ЧЕТИРИ ЕКИПЕ

admin

ЂАЦИ УЧЕ О ЗНАЧАЈУ ВОДА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još