Друштво

Од хобија до посла који
окупља читаву породицу

Плантажу љешника на имању дједа и баке у Горњој Лупљаници Душко Тадић подогао је прије осам година из хобија, са свега 50 садница, а засад овог воћа је у међувремену постао љубав за читаву породицу.

Овај тридесетчетворогодишњи Дервенћанин један је од тридесетак пољопривредника млађих од 40 година које је Градска управа уврстила на листу корисника подршке из градског буџета, а његови планови иду у правцу ширења и унапређења производње.

– Сваки почетак је тежак, па тако и покретање производње љешника. Те 2015. године из хобија сам засадио 50 садница на имању од једног дунума. Временом сам парцелу утростручио и планирам и даље ширење – прича Тадић који прикупља знање о узгоју љешника из доступне литературе на интернету, али и савјета искуснијих произвођача и пријатеља.

– Највише посла има љети када треба косити траву, а и наводњавати засад. Помаже ми супруга која тренутно не ради, али и родитељи. Од лани сам почео да припремам органско ђубриво и ове године би требао да га примјеним – каже овај Дервенћанин којем је циљ да цертификат о пробној органској производњи замијени потпуним документом.

– На приједлог пријатеља сам кренуо у процес остварења цетрификата о органској производњи с обзиром да сам плантажу засновао на органским принципима. Вјерујем да ћу овај циљ остварити идуће године, што ће ми отворити врата за лакши приступ тржишту – истиче Тадић.

Произведени љешник, за сада, углавном је за потребе домаћинства, те пријатеља и познаника, а са повећањем производње у плану има излазак и на привредне сајмове и друге начине промовисања производе.

Вјетар у леђа овај млади произвођач има кроз подстицаје, а пољопривредницима млађим од 40 година Градска управа обезбјеђује увећање подршке за 20 одсто.

Породица

Душко Тадић је отац троје дјеце, а радови на платажи добра су прилика и за њихов боравак у природи.

– Иако живимо у граду, имање је од урбаног подручја удаљено само двадесетак минута, па сваки слободан тренутак супруга и ја користимо да са дјецом боравимо у селу. Осим љешника имамо и засаде другог воћа, па уз моје родитеље, одржавамо имање – додаје Тадић.

Related posts

Малени „Троловци“ се
провозали у кочијама

Derventski List

ОКЕР БОЈА УКРИНЕ УКЉУЧИЛА АЛАРМЕ

admin

Христос васкрсе!

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još