Друштво

Озиме житарице на муци због влаге

Изостанак дуготрајних мразева и ниских температура, те честа киша, никако не погодују озимим културама, а ратари који су јесенас посијали пшеницу, јечам или уљану репицу надају се да ће прољеће „извући“ сезону и на засијаним парцелама осигурати добар род и квалитет.

Посљедњих година пољопривредници настоје да пронађу начин да се изборе са климатским промјенама које негативно утичу на род и квалитет готово свих култура,  а ових дана спас од претјеране влаге траже у каналисању парцелa у равници, како би се земљиште оциједило и избјегле биљне болести.

Директор „Пољопривредника“, највећег ратарског произвођача у нашој општини, Златко Микеревић сматра да је још увијек рано за процјену стања озимих усјева.

– Конкретније процјене моћи ћемо дати средином маја, а за сада је ситуација уобичајена, јер још увијек није кренула вегетација, а то важи како за пшеницу, тако и за уљану репицу – казао је Златко Микеревић додавши да досадашње временске прилике нису оставиле негативне посљедице парцелама „Пољопривредника“.

Домаћинство Гаџа из Босанских Лужана ратарством се бави готово три деценије, а иако се труде да из године у годину продуже бразде, ове године честа и обилна киша, задаје им главобољу.

– Под пшеницом ове године имамо 19 хектара, али временски услови никако нису охрабрујући. Наравно, најбитније је да је пшеница поникла, али би далеко боље било да преовладавају мраз и снијег, него киша, јер усљед велике влаге постоји озбиљна опасност од болести – каже Далибор Гаџа који сјеменску пшеницу купује у „Пољопривреднику“.

Иако хљебно жито продаје, откупна цијена, која није охрабрујућа, ове године би могла да пресуди да изгради сопствене силосе и чека повољнији тренутак за продају пшенице. Овај ратар из Босанских Лужана јесенас није посијао зоб, јер има залихе од претходне године, али додаје да ће сијати већу количину соје на прољеће.

Пшеницу, за потребе домаћинства, годинама сије и Зоран Илић из Церана, који такође има проблем са парцелама које су у равници и које су под водом.

– Ове године под пшеницом је око 40 дунума. За сада, нисам задовољан напретком, иако се неријетко дешава да се пшеница „извуче“ на прољеће – констатовао је Илић и додао да би био далеко безбрижнији да је засад под снијегом бар до почетка марта и да за пшеницу у том случају не би било проблема.

У јесењој сјетви, према информацијама од пољопривредника, на подручју Дервенте доминира хљебно жито, док су мање површине под јечмом и тритикалеом и другим културама.

Принос

Прошлогодишња жетва на парцелама широм општине забиљежила је натпросјечан и род и квалитет зрна, а ратари бојажљиво прижељкују ако не исту, онда барем приближну жетву и ове године.

Related posts

ПЈЕШАЧКИ ПЛАТО ЗА БЕЗБЈЕДАН ПУТ ДО ШКОЛЕ

admin

СКУД „Дервента“ концертом
славио 29 година рада

Derventski List

Опрез због злоупотреба
путем „Вибера“

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još