ДруштвоИЗДВОЈЕНО

ОКЕР БОЈА УКРИНЕ УКЉУЧИЛА АЛАРМЕ

Грађани Дервенте и околних мјеста алармирали су градске власти, али и јавност, због необичне окер боје ријеке Укрине, која их је уплашила, и због које страхују од могуће еколошке катастрофе, те сматрају да је у питању нешто озбиљније од муља који у ријеку доспијева из рудника.

Фотографија на којој је ријека окер боје брзо се проширила друштвеним мрежама, а о Укрини се расправљало и у клупама локалне скупштине.

Сања Димитрић, одборник у Скупштини општине Дервенте, каже за „Независне“ да је на актуелном часу Скупштине општине Дервента, одржаном прије неколико дана, поставила питање да ли се обавља микробиолошка анализа воде ријеке Укрине на купалиштима те каквог је квалитета вода Укрине.

„Ријеч је о јавним купалиштима и сматрам да би грађани требало да знају да ли су они и њихова дјеца безбједни. Добила сам одговор да таква контрола постоји само на базенима те да је практично немогуће вршити контролу ријечних вода“, казала је Димитрићева.

Додала је да је питање поставила по узору на друге општине и град Бањалуку, који тестира воду на ријекама Врбас и Врбања.

„Неколико дана касније су ми јавили из Одјељење за инспекцијске послове да су ангажовали инспекторе, еколошке и водне, као и Јавно предузеће ‘Воде РС’, те да су изашли на терен, а чак су екипу послали и рудник Станари“, навела је Димитрићева.

Истакла је да су јој из овог одјељења кратко јавили да су узорци воде узети и да ће сви на вријеме бити информисани када резултати стигну.

„Није проблем ако је у питању муљ из рудника, али ја не вјерујем да је само то у питању. Ово не представља проблем само за наше грађане који се купају на овој ријеци, проблем је што ова ријека пролази кроз насељена подручја, те ако има неких хемијских састојака у води, то утиче на сав живи свијет, биљке и животиње“, казала је Димитрићева.

Милорад Симић, начелник Дервенте, рекао је јуче за „Независне“ да су проблем необичне боје ријеке Укрине досад пријавили углавном родитељи са дјецом те да је о томе информисано Одјељење за инспекцијске послове.

„На питање одборнице Димитрић, да ли се ради анализа воде у Укрини, ја сам објаснио да се не ради у континуитету, али када грађани пријаве да се нешто на ријеци мијења, тада радимо анализу, као што смо урадили и сада“, истакао је Симић.

Истакао је да су у Одјељењу за инспекцијске послове након изласка на терен рекли да ситуација није алармантна те да је необична боја посљедица испирања рудаче у руднику Станари.

„Одреаговано је на начин како треба, инспектори су узели узорак и сада чекамо резултате које ћемо вјероватно брзо добити“, закључио је Симић.

Јуче нисмо успјели добити коментар надлежних из рудника, јер је био нерадни дан.

http://www.nezavisne.com

Related posts

Стиже 60 најбољих рецитатора

admin

ПРЕДШКОЛЦИ СЕ ПРИРЕДБОМ ОПРОСТИЛИ ОД ОБДАНИШТА

admin

Ђачка креативност краси
празничну позорницу

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još