Друштво

Окупљање породице највећа чар празника

У дому Босе и Ловре Томаса у Лугу данас се прославља Ускрс, а овај празник традиционално је испуњен окупљањем породице и пријатеља око ускршње трпезе.

Томаси Ускрс дочекују онако како су учили од својих предака, уз обичаје који претходе самој прослави празника, а које радо поштују.

– Радујемо се увијек Цвјетној недјељи, када се зором умивамо водом са цвијећем, а уочи Ускрса идемо на мису и посвећујемо дио хране која ће се ујутро наћи на нашој трпези. То су со, погачица, меза и још понешто. Прослављамо овај велики празник у складу са нашом традицијом, са дјецом Тином и Тонијем и најважније нам је да смо сви на окупу – кажу Томаси додајући да је пандемија корона вируса била пореметила и дио обичаја, па су заједнички ускршњи ручак са породицом и пријатељима били приморани да замијене прославом само у кругу најближих.

Ипак, ове године би требало да све буде по старом, односно да се за ускршњом трпезом окупе као раније.

– Врло мало се дружимо као раније и то је нешто што недостаје, поготово у вријеме празника. Вољели би да се више дружимо, а и кћерка нам сада живи у Шведској па су празници и вријеме када се окупимо, још драгоцјенији. То заједништво је наша највећа срећа и чар празника – истичу Томаси.

С обзиром на то да се у њиховом дому прослављају и Ускрс и Васкрс, радости и повода за славље им не недостаје, а свим хришћанима пожељели су да у здрављу и са својим најмилијима прославе празник.

Украшавање јаја

Неизоставан дио прослављања Ускрса јесте и туцање обојеним јајима, која Боса осликава воском, али и травама и луковином.

– Док су дјеца била мања посебно смо уживали у осликавању јаја. Најдража ми је техника украшавања травом и бојење луковином, а неријетко се прихватим и осликавања воском – казала је Боса.

Related posts

РАТ, СТРАДАЊЕ И ГЛАД ВЈЕЧНО УРЕЗАНИ У СЈЕЋАЊЕ

admin

И овог прољећа пажљиво
улажу у сваку бразду

Derventski List

Читање кроји боље људе

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još