Култура

Омаж чистоћи дјетињства и природе

Друга збирка дјечије поезије под називом „Дјечија љубав и машта“, која је потекла из пера Дервенћанке Јасмине Радановић, протекле седмице угледала је свјетлост дана, а стихови свједоче о дјетињству као најшаренијем и најмаштовитијем периоду живота.

Инспирацију за своју другу збирку, под чијим окриљем се налази 60 пјесама, ауторка је црпила из свог окружења, а понајвише из свакодневице њене дјеце и ученика.

– Теме које су увијек присутне у пјесмама су оне које су нам свима блиске, а то су љубав и припадност породици, пажња према животињама и природи око нас. Истакла сам важност породице, не само родитеља, него и баке, дједа, тетке, ујке и других, која је неизоставна и без чега ми је свака дјечија књига незамислива. Сматрам да су управо они темељи које сви морамо поставити да би нам друштво било здравије и амбијент за живот прихватљивији – казала је Радановићева додавши да у пјесмама посебно мјесто припада природи.

– Дјеца гледају свијет искренијим и веселијим очима, са шареним наочарима, што је и дијете у мени покушало да преточи на папир. Кроз своју поезију проводим их кроз шуму, поздрављајући шумске становнике без којих дјечија машта не би била потпуна. Тражила сам љепоту у свему, цвијећу, вјеверицама, мачкама и псима, а са љепотом сам тражила и хармонију и склад – казала је пјесникиња која иза себе већ има збирку поезије „Дјетињство у сјенци тополе“.

Рецензент Фрањо Милош истиче да се пјесникиња у својим дјелима радо враћа у најљепше и најсретније животно доба  – дјетињство.

– То није случајно, већ има виши циље. У дјетињству се безбрижно и несвјесно полажу темељи и подлога за живот, вријеме када се граде навике и уграђују норме и вриједности. Вријеме у којем живе бајке и басне, човјек и природа у хармонији, вријеме маште која нам све неограничено дозвољава. Управо ту слободу маште и фантазије пјесникиња успјешно претаче у ријечи које обогаћују – казао је он, док Савко Пећић кроз рецензију истиче постојаност мноштва слика, као и веома важних фигура у периоду дјетињства.

– У збирци пјесама разасуто је мноштво слика, као на широком платну, које се множе, а које су у животном простору и преливају се у годишња доба различитих боја. То пјесникиња чини једноставно и лако разумљиво, неоптерећена строгим формама стихотворења и римовања – рекао је Пећић.

Подршка

Јасмина Радановић је додала да је збирка „Дјечија љубав и машта“ објављена захваљујући подршци коју је добила од својих суграђана.

– Књигу не бих могла издати без помоћи неколико људи, а међу првим је градоначелник Милорад Симић и предсједник прошлог сазива Скупштине града Маријан Кљајић. Зденко Бећаревић ја заслужан за изглед насловне стране коју је насликао по мојој жељи, а Бојан Радановић је урадио дизајн за насловну страну. Моја радна колегиница Вања Којић Ружичић лекторисала је дјело, док је предсједник СКК „Вихор“ Ненад Симић био главни координатор. Такође, велико хвала рецензентима и уједно мојим великим пријатељима Фрањи Милошу и Савку Пећићу – казала је Радановићева.

Related posts

Књижевност Александре
Мариловић стиже до Русије

Derventski List

„Вихорово стиховање“ сутра

Derventski List

„ПЛАВА ПОВЕЉА“ ЗА „МАСЛАЧКОВУ СУДБИНУ“

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još