ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Омикрон узео маха и у Дервенти

Епидемиолошка ситуација у постпразничном периоду нагло је погоршана и у Дервенти, а Служба за хигијенско – епидемиолошку заштиту свакодневно евидентира већи број особа позитивних на корона вирус због чега је Дом здравља реорганизовао рад служби и кадровски ојачао респираторну амбуланту.

Велики број особа које се јављају љекару са симптомима вируса корона створио је додатни притисак на дервентску здравствену установу, због чега је рад службе породичне медицине ове седмице организован само у првој смјени како би се расположиви кадрови усмјерили у ковид амбуланту.

Да је епидемиолошка ситуација итекако озбиљна потврђује епидемиолог и руководилац Службе за хигијенско – епидемиолошку заштиту Дома здравља Милена Бјеговић Ђујић додајући да је на повећање броја позитивних на корона вирус допринио период релаксираности у вријеме новогодишњих и божићних празника.

– Свакодневно имамо огроман број позитивних на вирус корона, а махом се ради о људима који су већ прележали корону и који су вакцинисани и са двије дозе, неки чак и трећом дозом вакцине. Обољелих има у свим старосним категоријама, али највећи број чини радно способно становништво од 20 до 60 година. Имамо и случајева да су заражене читаве породице, чак и дјеца, те чланови шире породице – казала је др Бјеговић Ђујић додајући да је отежавајући фактор ограничен број узорака који дневно из Дома здравља може бити послат за PCR тестирање у лабораторију у Добоју.

– Према новој смјерници Института за јавно здравство Дому здравља дневно буде доступно десет PCR тестова дневно. Због тога смо принуђени да један број људи упутимо да се тестирају брзим антигенским тестовима.  Од укупно урађених PCR тестова око 80 одсто је позитивно – рекла је др Бјеговић Ђујић додајући да се дио становника тестира и у приватним лабораторијама, али и кућним тестовима.

– Да би се резултат кућног теста могао сматрати релевантним, потребно је да буде урађен и званични тест. Такође, проблем представља и то што позитивни тестови из приватних лабораторија не буду увијек нама пријављени – додала је епидемиолог додавши да је дио пацијената усљед лоше клиничке слике хоспитализован.

– На дневном нивоу нам стиже податак о хоспитализацији просјечно двије или три особе. Углавном се ради о старијој популацији – казала је др Бјеговић Ђујић.

Према њеним ријечима, симптоми омикрон соја корона вируса и сезонског грипа, који је раније био доминантна вирусна инфекција у овом периоду, веома су слични, али да су обје инфекције вирусне и инфективне, те изискују изолацију.

– Симптоми омикрон соја су углавном повишена тјелесна температура, болови или гребање у грлу, веома изражени болови у мишићима и тек послије два, три дана суви кашаљ. Готово да више и нема симптома који су били специфични раније, односно губитка чула мириса и укуса. Сезонски грип има готово идентичне симптоме, али ми као установа примарног нивоа здравствене заштите не тестирамо пацијенте на грип, тако да не можемо са сигурношћу рећи да нешто што искључује корону, значи да је грип – рекла је др Бјеговић Ђујић поручивши да у сваком случају, сви који осјете неки од симптома, треба да остану код куће и да се изолују.

– Апелујем на грађане који имају било какве симптоме да се изолују, те да се барем сада озбиљније почнемо придржавати обавезе ношења маске, хигијене руку у простора, те одржавања дистанце и смањења контаката – казала је Бјеговић Ђујић.

Ђаци

С обзиром да је идуће седмице планиран почетан другог полугодишта у школама др Милена Бјеговић Ђујић поручује да у случају појаве било каквих симптома ђаци треба да остану код куће.

– Препоруке пред почетак другог полугодишта су да родитељи требају водити рачуна да не шаљу дјецу у школу у случају било каквих симптома, било да сумњају на корону, сезонски грип или било коју респираторну инфекцију и да дјеца бар у овом почетном периоду носе маске током читавог боравка у школи – истакла је она.

Изолација

Др Бјеговић Ђујић подсјетила је и на периоде трајања изолације.

– Период изолације за позитивне особе  је десет дана, колико траје и изолација за контакте заражених. Период изолације за блиске контакте који живе у истом домаћинству са обољелом особом, а који нису вакцинисани, је 14 дана, а за вакцинисане контакте пет дана. За особе са потврђеном инфекцијом корона вируса, а који раде или бораве у колективима са осјетљивом популацијом, као што су домови за старија лица и домови здравља, препоручено је да се изолују на период од 14 дана – објаснила је др Бјеговић Ђујић.

Вакцинација

У Дому здравља и даље је могућа вакцинација против корона вируса, како првом и другом дозом, тако и бустер дозом, а доступна је и вакцина против сезонског грипа.

– Тренутно је највише заинтересованих за трећу дозу. Редовно објављујемо план вакцинације и бројеве телефона на које становници могу заказати вакцинацију. Вакцинација је могућа „Синофармом“ и „Спутњиком“, као и „Фајзером“. У овом тренутку немамо „Астра Зенеку“ за коју влада интересовање, али у наредном периоду очекујемо више информација о доступности вакцина – казала је др Бјеговић Ђујић додавши да је примијетно да вакцинисани пацијенти у случају заразе имају блаже симптоме.

Related posts

„Шакалијада“ окупља
стотине ловаца

Derventski List

Изабрани најљепши
ћирилични рукописи

Derventski List

Машинска струка и даље
у врху најтраженијих

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još