Друштво

Опрез због појаве морбила,
вакцина најбоља заштита

Морбили или мале богиње заразно су обољење узроковано вирусом морбила који се преноси капљицама из уста и носа обољелог и ваздухом који садржи осушене дијелове ових капљица, а из Хигијенско – епидемиолошке службе Дом здравља позивају на опрез због појаве овог обољења код дјеце у Србији и већег броја контаката које наши грађани имају са становницима ове земље.

– У Србији су у претходних мјесец забиљежени први случајеви обољевања дјеце од морбила, а сад долази и до ширења овог обољења, такође због недовољног процента вакцинисаних. С обзиром на велики број контаката које наши грађани остварују у Србији и низак проценат дјеце која су комплетно вакцинисана против морбила у узрасту у којем је то законом предвиђено, постоји озбиљна опасност да се суочимо са новом епидемијом, која би овај пут могла погодити најмлађе, који још нису способни да сами одлучују о својим поступцима – поручују из Хигијенско – епидемиолошке службе подсјећајући на симптоме морбила.

– Болест почиње сувим, надражајним кашљем, израженим црвенилом очију, повишеном тјелесном температуром, цурењем носа и промуклошћу. Послије три до четири дана појављују се промјене у устима и ситни црвени осип који се у налетима спушта од главе низ тијело. Обично се јавља увећање лимфних чворова, јетре и слезине. Имунолошки систем обољелог остаје нарушен два мјесеца послије прележаних малих богиња, чиме је особа подложнија свим другим инфекцијама – појаснили су из Дома здравља.

Код овог обољења могу да се јаве и компликације као што су упала средњег уха, синуса, плућа, можданица и мозга (јавља се код сваке хиљадите обољеле особе), субакутни склерорирајући паненцефалитис  (јавља се код особа које су преболовале морбиле прије десет и више годниа, које су тада биле млађе од годину, у виду неизљечивог пропадања мозга). Компликације се најчешће јављају код обољелих млађих од пет година, а инфекције у трудноћи могу довести до абортуса и пријевременог порођаја.

– Мале богиње су веома заразно обољење, те су мјере превенције у виду провјетравања просторија, хигијене руку, изолације обољелих ограниченог дејства. Једина права првенција је вакцинација. Од осамдесетих година прошлог вијека у нашој земљи се користи вакцина против морбила. Вакцина се даје у двије дозе, са навршених 12 мјесеци живота и пред полазак у школу. Она нас је захваљујући заиста високом проценту вакцинисаних од више од 90 одсто довела на праг потпуног ослобађања од ове болести. Међутим, посљедњих десетак година биљежи се пад процента вакцинисаних овом вакцином. Према подацима Институт за јавно здравство Републике Српске мање од 70 одсто дјеце је комплетно вакцинисано вакцином против морбила, рубеоле и заушњака. Да бисмо сви били заштићени овај проценат би требао бити већи од 95 одсто – истакли су из Дома здравља позивајући грађане да буду одговори и вакцинишу дјецу против ове болести.

Према подацима Свјетске здравствене организације само у 2018. години од морбила је у свијету умрло 140 000 људи. Према процјенама ове организације захваљујући вакцинацији у периоду од 2000. до 2017. године у свијету је спасено 24,3 милиона живота.

Related posts

ПОМОЗИМО АНАСТАСИЈИ ДА СТАНЕ НА НОГЕ

admin

Штрапаријада окупила на хиљаде посјетилаца

admin

Опрезно при чишћењу пољопривредних површина

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još