Друштво

Опрез чува усјеве од пожара

Период интензивних радова на пољима, односно жетве, вршидбе и превоза усјева, захтијева појачан опрез због могућности избијања пожара, а из Територијалне ватрогасне јединице апелују на пољопривреднике да одговорним понашањем избјегну опасности.

– Жетва на комплексима већим од 50 хектара препоручује се прокошавањем усјева по средини, а затим преоравањем тог појаса, с тим да је потребно уклонити сламу са тог подручја. Такође, механизација која учествује у вршидби мора бити технички исправна, а комбајн снабдјевен исправним апаратом за гашење пожара, ашовом и лопатом. Ако се вршидба обавља са три или више комбајна, потребно је обезбиједити цистерну са водом са уграђеном пумпом – истакли су из Ватрогасне јединице додавши да је потребно организовати и дежурство током радова.

– Такође, трактори који покрећу вршалицу морају имати ватрогасни апарат типа „С-9“. Подсјећамо да је забрањено ложење ватре у близини усјева за вријеме њиховог сазријевања, као и коришћење средстава са отвореним пламеном при обављању жетве, превозу и камарисању – појаснили су из Ватрогасне јединице.

Related posts

Подмладак обогатило 212 првачића

Derventski List

Возачи опрез, почела је школска година

admin

Усвајају упутства за коришћење нове опреме

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još