ИЗДВОЈЕНОНовости

Опречни ставови о раду недјељом

Јавна расправа о Нацрту одлуке о радном времену у угоститељским, трговинским, занатским, услужним и другим објектима на подручју града, на којој су изнесени опречни ставови представника трговинских предузећа и иницијатора одлуке о овом питању, док је став радника изостао, није дала одговоре на питања о регулисању рада недјељом.

Иницијатива за скраћивање или укидање рада недјељом, по угледу на друге локалне заједнице, стигла је од дијела одборника и то како би се омогућило да запослени у овој области добију прилику да недјељом одмарају и буду са породицом.

У документу који је стављен на јавну расправу предложено је да трговине у Дервенти недјељом раде до 15 часова, а остављена је могућност да се узму у обзир и други приједлози.

В.д. начелника Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Славен Пашалић казао је да се ради о важној одлуци која мора да буде добро „извагана“.

– Наш став је да се изађе у сусрет како радницима, тако и предузећима који се баве трговинском дјелатношћу и то на начин да нико не буде оштећен – истакао је Пашалић нагласивши да одлука о овом питању не смије бити исхитрена.

– Било би добро да се на јавну расправу одазвао неко од представника радника у трговинској области или да је барем упућен писмени став о овом питању – додао је Пашалић казавши да на адресу локалне управе није стигао ни један приједлог, сугестија или коментар на поменуту одлуку.

Ставови које су изнијели представници локалних трговинских предузећа не иду у правцу ограничавања или укидања рада недјељом.

– Ограничавање или укидање рада недјељом у највећој мјери би погодило раднике, односно били би принуђени да смањимо број радника – казао је Саша Мојевић представник „Корт маркета“, док је власник „Retail Parka“ Миладин Прерадовић казао да укидање или ограничавање рада недјељом погађа и произвођаче и трговце, али и привреду у цјелини.

Представник „Голди маркета“ Дарко Радић казао је да би се усљед промјене радног времена недјељом трговци суочили и са проблемом пласмана робе биљног поријекла, попут воћа и поврћа.

Један од иницијатора ове одлуке, одборник СНСД-а у локалном парламенту Давор Симић казао је да је намјера овог приједлога општа корист, односно да буду задовољни и послодавци и радници.

– Овдје није ријеч о популизму, него о томе да породице заслужују да један дан или бар то једно поподне проведе заједно. Ја сам се надао да ће се више људи укључити у ову расправу и да ћемо имати прилику чути и став радника из трговинске дјелатности – истакао је Симић додавши да не сматра да би одлука којом се ограничава рад недјељом изазвала негативне посљедице узевши у обзир примјере из окружења.

Како су из Одјељења за приведу и друштвене дјелатности објаснили приједлози изнесени на јавној расправи, али и они који писменим путем пристигну до 12. децембра, биће размотрени, а коначну одлуку о радном времену недјељом даће Скупштина града.

Related posts

МОНОДРАМА „БОГ“ ОСЛИКАЛА БОРБУ ЗА СВЕТИЊЕ У ЦРНОЈ ГОРИ

admin

ПОТПИСАНИ УГОВОРИ СА 29 НОВИХ СТИПЕНДИСТА

admin

Борачке категорије заслужују посебан сензибилитет друштва

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još