Друштво

ОСОБАМА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ СМЈЕРНИЦЕ ЗА ЗАПОСЛЕЊЕ

Особе са инвалидитетом имају право на запослење, а упутства и препоруке за лакши долазак до посла презентовани су данас у Дервенти.

Презентације, које обухватају 20 локалних заједница, организују „Каритас“ и Фонд за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом,  а пројекат под називом „Промоција права на рад и запошљавање“ финансира Амбасада САД-а у БиХ.

Представник „Каритаса“ Златко Малић рекао је да се кроз презентације настоји подићи свијест о могућностима особа са инвалидитетом, те указати на то да и ове особе имају право на запослење.

– Запошљавање особа са инвалидитетом проводи се уз посредништво, односно уз помоћ Фонда за професионалну рехабилитацију и запошљавање, те уз подстицаје за покретање сопственог бизниса, а у посљедње вријеме све је активније и социјално предузетништво или радионице у оквиру којих и особе са тежим обликом инвалидитета могу наћи своје мјесто. Апелујемо на особе са инвалидитетом да буду активније у процесу тражења посла – казао је Малић.

Значај смјерница и помоћи при проналаску посла истакла је Дервенћанка Андријана Плавшић која већ неко вријеме волонтира у оквиру локалног волонтерског сервиса.

– Овакве презентације много значе, јер проширујемо круг познаника, добијамо смјернице за даље могућности и на који начин се активирати. Ја сам већ неко вријеме волонтер и кроз локални волонтерски сервис укључујем се у радионице и курсеве, а сматрам да у зависности од степена активности постоји могућност за запослење – рекла је Плавшићева.

Related posts

ПОЧЕО ВАСКРШЊИ ПОСТ

admin

Доњи Вишњик, Шушњари и Поље данас без струје

admin

ФЕСТИВАЛ ХУМОРА И ДЈЕЧИЈЕГ СТВАРАЛАШТВА ДАНАС

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još