ИЗДВОЈЕНОНовости

БРЕНДИРАЊЕМ ЗАШTИТИТИ ДОМАЋУ ПРОИЗВОДЊУ (ФОТО)

Министар трговине и туризма Драгица Ковач отворила је данас у хотелу „Бисер“ конференцију „Брендирање домаћих производа – Наше је боље“ на којој су предавачи из области маркетинга представили значај и начине брендирања, а привредници из Дервенте, али и добојске регије представили су своје производе.

Ковачева је у свом првом званичном доласку у Дервенту, а након дегустације производа и упознавања са излагачима, поручила да је интерес привредника за брендирање велики, те да су конференције прилика за размјену искустава и стицање познанстава ради могуће сарадње.

  • Поносна сам што сам видјела и пробала поједине производе и не сумњам да ће овакви производи, који су заиста аутентични и јединствени, путем брендирања имати успјешну продају на тржишту. Вјерујем да ће наћи своје мјесто код купаца – казала је Ковачева.

Начелник општине Милорад Симић истакао је да је велика част организовати овакав догађај на којем се с поносом показују домаћи производи.

  • Ако макар један производ успије да добије онај прави сертификат, онда смо ми успјели. Преплавило нас је много тога са стране и често се заборавимо, стављајући у приоритет нешто што није наше и није домаће. Ипак, морамо се сложити да је наше најбоље. Дервента је мало чудо, у којој послује више од 800 пословних субјеката, који запошљавају одређен број људи, чак и по више од 1.200 радника. Имамо тридесетак страних компанија и производи углавном иду у иностранство и показатељи су такви да смо се сврстали у једно повољно привредно окружење у региону – рекао је Симић.

Ово је друга конференција о брендирању која је одржана у Дервенти, што, како је истакнуто, није случајно. Циљ је да се појам бренда што боље приближи широј јавности, јер брендиран производ постаје препознатљив.

Представници министарства, локалне управе и привредници размијенили су и мишљења о овој области, те размотрили могућности за бољу заштиту аутохтоних и осталих домаћих производа.

Власник фабрике обуће „Санино“, у којој је запослено око 850 радника, Радован Пазуревић захвалио се Министарству трговине и туризма на прилици да домаћи привредници покажу своје производе и што иницирају да се покуша урадити властити производ.

– Такве фирме, које стварају свој производ, имају далеко већу шансу да се у свијету могу афирмисати, а ми смо ту до сада били поприлично инертни. Мислим да је ово права прилика да се покренемо и покушамо урадити нешто од чега би сви имали корист. За то треба имати и подршку и помоћ институција и искрено се надам да ћемо у догледно вријеме успјети да заштитимо неке наше производе – додао је Пазуревић подсјећајући да се у „Санину“ годишње произведе више од 1,7 милиона пари обуће за извоз.

– Штета је што се сви ти производи раде од робе из иностранства и што ништа од онога што обрађујемо није производ руку или маште људи са домаћег подручја. Наша шанса је управо у томе да радимо супституцију увоза, да покушавамо нешто урадити на домаћем тржишту. То је мукотрпан посао, али без тога дефинитивно нећемо успјети да опстанемо, рекао је Пазуревић.

Предавање у оквиру конференције одржали су и представници Рафинерије уља „Модрича“, а помоћник министра Душка Тегелтија позвала је привреднике да се обрате министарству и предлажу мјере које сматрају да треба да се нађу у прописима, те подсјетила да је у току израда новог закона о трговини.

„Наше је боље“

Министарка Драгица Ковач подсјетила је да се осим конференција проводе активности кроз кампању „Наше је боље“, чији је циљ да се развије свијест купаца о значају куповине домаћих производа, јер се тим даје подршка развоју домаћих произвођача, запошљавању домаће радне снаге и смањењу спољнотрговинског дефицита. Осим тога, као веома важну активност министарства издвојила је издавање билтена „Најбоље из Српске“.

 

 

Related posts

СКУПШТИНА „ТЕКСТИЛЦА“ БЕЗ КОНКРЕТНИХ РЈЕШЕЊА

admin

НА БИРОУ 865 НЕЗАПОСЛЕНИХ

admin

Успјешно изведена вјежба талачке кризе (ФОТО)

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još