ИЗДВОЈЕНОНовости

ОТВОРЕН ГЕРОНТОЛОШКИ ЦЕНТАР

Модерно опремљен Геронтолошки центар, који ће моћи да прими 100 корисника, отворили су данас министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић, в.д. директора Републичког секретаријата за расељена лица и миграције Марко Аћић, те начелник општине Милорад Симић.

Геронтолошки центар састоји се од три објекта повезана у једну цјелину коју чине 17 модерно опремљених апартмана и 17 соба са адекватним просторијама за заједничка дружења, савремено опремљеном кухињом и рестораном, библиотеком, те фризерским салоном. Дио корисника новоизграђеног центра чиниће лица из алтернативних смјештаја и колективних центара, а други дио чиниће економски корисници.

В.д. директора Геронтолошког центра Ђурђа Додиг Пијетловић казала је да су сви услови за пријем првих станара испуњени, те да постоји велика заинтересованост за смјештај.

  • Економска исплативост објекта и попуњеност никада нису доведени у питање. Заинтересованост корисника је много већа од наших капацитета, али епидемиолошка ситуација нам диктира темпо рада и начин пријема корисника – закључила је Додиг Пијетловић казавши да ће су цијене смјештаја у распону од 650 до 950 марака.

Министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић честитао је општини Дервента на успјешној реализацији пројекта који је захтијевао много и труда и времена, али и финансијских средстава.

  • Овај објекат је добар примјер како локална заједница, заједно са републичким нивоом, може да споји средства у корист самих грађана – казао је Шеранић те додао да тек треба да се утврди како ће центар функционисати узимајући у обзир епидемиолошку ситуацију.

Начелник општине Милорад Симић изразио је задовољство што је баш Дервента међу првим општинама које су пристале да реализују овакав пројекат.

  • Све ово јесте дуго трајало и пет милиона марака колико је општина уложила није мало, али сада смо свједоци да је вриједело. Наилазили смо на разна оспоравања и негодовања, али сам поносан и сматрам да је ово здање заокружило потребе наших грађана – закључио је Симић те констатовао да је подршка Дома здравља јако важна за функционисање Геронтолошког центра.

Из Републичког секретаријата за расељена лица и миграције казали су да је ово значајна инвестиција од 2.690.000 марака који су имплементирани у овај пројекат, а у питању су кредитна средства Развојне банке Савјета Европе.

  • Овај пројекат има двије значајне компоненте, једна је затварање колективних центара, а друга је смањивање броја корисника алтернативних смјештаја – истакао је в.д. директора Републичког секретаријата за расељена лица и миграције Марко Аћић додавши да се до краја године у оквиру ЦЕБ 2 пројекта очекује завршетак још неколико пројекта, између осталих, и изградња 200 станова у више општина и градова широм Српске .

Геронтолошки центар, који је изграђен на мјесту старе болнице у Дервенти, дио је пројекта ЦЕБ 2, којим се предвиђа укидање колективних и алтернативних видова смјештаја до 2020. године.

Related posts

Регресирани дизел одобрен за још 44 произвођача

admin

Дочек православне Нове
године уз Јелену Томашевић

Derventski List

АКЦИЈА ПОМОЋИ БРАНКИ ТРИВИЋ УЈЕДИНИЛА ДЕРВЕНЋАНЕ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još