ИЗДВОЈЕНОНовости

ОЧУВАЊЕ ПРИРОДЕ ЗАДАТАК ЗА СВЕ ГРАЂАНЕ

С циљем подизања свијести о значају очувања животне средине и укључивања шире друштвене заједнице у рјешавање еколошких проблема, нарочито дивљих депонија, у Општинској управи данас је одржан састанак представника релевантних институција у Дервенти.

Начелник општине Милорад Симић рекао је да локална власт води рачуна о чистоћи на подручју општине, али да увијек може биље.

– Радимо ми то здушно, можда понекад мало невјешто, али на овај начин покушавамо подићи еколошку свијест и поручујемо да се према природи треба понашати одговорно. Немамо право прљати и нарушавати оно што нам је Бог дао и то тако остављати дјеци. Јако сам тужан када видим да се смеће одлаже на усјеве, поред путева, ријека и гдје све не, али уз сарадњу са најодговорнијим људима можемо постићи да се подигне свијест о очувању животне средине – рекао је Симић апелујући на све суграђане да искажу љубав према природи.

Током презентације представљене су активности које би требало да допринесу подизању свијести о проблему непрописног одлагања отпада.

Презентацију за дјецу одржала је директор Дјечијег обданишта „Трол“ Гордана Симић, а о утицају отпада на животну средину са акцентом на дивље депоније на подручју општине говорио је сарадник у Општинској управи Драган Вуковић.

Симићева је истакла да су оквиру пројекта израђене сликовнице „Не прљај, немаш избор“, као и ЦД-ови за дјецу од четири године до нижих разреда основне школе, којима су објашњени најважнији појмови у екологији.

– У вртићу сваке године проводимо програме који су намијењени подизању еколошке свијести дјеце – рекла је Симићева.

Вуковић је казао да је на подручју општине евидентирано око 20 дивљих депонија, те дао препоруке на који начин се чува животна средина.

Начелник Одјељења за инспекцијске послове Миле Тадић казао је да овакви састанци бити организовани сваке године како би се сумирали резултати и предложиле активности за предстојећи период.

Надлежни су подсјетили на могућност анонимне пријаве несавјесних суграђана који праве дивље депоније и то на број телефона 065/405-805 или на email адресу derv-ins@teol.net.

Леци и брошуре

Поводом активности које су покренуте у Одјељењу за инспекцијске послове с циљем подизања еколошке свијести грађана, израђени су и леци и брошуре који ће бити подијељене у свим мјесним заједницама.

Related posts

Дервента међу првим у Српској у пројекту гасификације

admin

КОРМИЛО „ТЕКСТИЛЦА“ ОСТАЛО ПРАЗНО

admin

ТУРНИР „МАЛИ ШАМПИОНИ“ ОКУПИО 300 ДЈЕЦЕ (ФОТО)

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još