ДруштвоИЗДВОЈЕНО

О стотинама радника брину као о својој породици

Дервентска привреда, осим по резултата за које се одавно чуло и изван граница БиХ, може да се похвали и успјешним руководством које у неколико фирми чине жене.

Њихово успјешно балансирање између породице и пословних обавеза, које укључују бригу о погонима са више стотина радника, предузећима у чијој су управљачкој структури доноси мноштво бенефита.

Иако се пословне обавезе руководилаца у привреди изазов сам по себи, Дервенћанке које су на челу привредних предузећа, свој посао обављају више него успјешно.

Према ријечима техничког директора производње у фирми обуће „Санино“ Мире Пазуревић постигнути резултати су најбољи показатељ да се залагање, труд, али и одрицања исплате.

– Улога жене је захтјевна у привреди поготово у данашње вријеме када се суочавамо са многим изазовима, а са значајем улоге долази и велика одговорност. Конкретно моја одговорност укључује бригу о 830 радника које запошљава наша фирма. Моја улога је да сваки дан радим са сваким од њих, да их обучавам, усмјеравам и да сваком понаособ посветим своје вријеме. Никада не знам колико ће мој радни дан трајати, а почиње обиласком свих запослених и поред тога што прегледам производњу, мој посао се ослања на социјалну компоненту са радницима, а рад са људима је вјештина – објаснила је Пазуревићева.

Она сматра да је постизање баланса између пословног и породичног живота, иако зна да буде тешко, ипак својствено женама.

– Увијек има лијепих, али и тешких дана и, наравно, ријеч је о великом одрицању зарад тих циљева, али је лијеп осјећај, на крају крајева, да доприноси, улагање напора и постизање резултата буду видљиви – рекла је Пазуревићева.

Да је женама у смислу стицања повјерења и доказивања способности много теже него мушкарцима, сматра власница и директорица фирме „3П Сервис“ Вероника Дритенпрајс.

– За мене је равноправност увијек била важна, тако да се трудим, па и кад сам радила у производњи, да парирам мушкарцима у физички захтјевним пословима – казала је Дритенпрајсова додавши да велику улогу у напретку и положају жене у друштву, али и послу, игра окружење.

– Женама је доста тешко да се докажу. Имала сам много ситуација гдје сам, на неки начин, злоупотребљавана као преводилац. Дакле, муж и ја се појавимо на састанку, заступамо двије фирме и иако ме мој супруг увијек сматрао равноправном, други ме не виде као пословну жену, представницу фирме, тако да ми се често обраћају само као преводиоцу. Тако да ми је, и против, моје воље било наметнуто да се доказујем – рекла је Дритенпрајсова истакавши да вјерује да жене, без обзира на све потешкоће и изазове са којима се суочавају, могу да постигну све што замисле.

Да је укључивање жена у пословну сферу веома важно за свако друштво сматра предсједница Управног одбора „Амике“ Соња Маркелић оцијенивши да жене по природи посједују многе особине које могу да искористе као предности у пословању.

– Сматрам да је веома важно укључити жене у пословну сферу живота и пружити прилику за учење и напредовање. У нашој фирми, око 70 одсто запослених чине жене, што ме чини јако срећном – истакла је Маркелићева додајући да је за успјешно руковођење било којим колективом најважније да жена воли оно што ради и да је томе посвећена.

– Осим тога, жене красе упорност, педантност, добре организационе способности, па чак и већа склоност емоцијама, а које могу каналисати да их учине бољим лидерима. Наравно, током свог радног вијека на овој позицији наилазила сам и на разне потешкоће, али све то сам успјела да пресумјерим и да ми постану вјетар у леђа – казала је Маркелићева.

Директорица фирме „ISO-TEC“ Ирена Васић сматра да је жена и даље веома тешко да се изборе са предрасудама друштва и позиционирају се у приведи.

– Иако својим приступом, који је веома значајан за развој угодног амбијента и баланса у колективу, жене и даље морају да уложе много више труда и залагања од мушкараца да би постигле и задржале позицију лидера. У великој мјери жене се још суочавају и са стереотипом да нису способне да буду на руководећим пословима, као и то да не могу да ускладе пословни и приватни живот – рекла је Васићева.

Related posts

У КАРАНТИНУ 17 ОСОБА

admin

СЈЕТВА НА ЧЕКАЊУ

admin

Ђаци приредбом уљепшали
крај првог полугодишта

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još