ДруштвоИЗДВОЈЕНО

„Патковача“ добија нови изглед

Најпознатије градско излетиште, плажа „Патковача“, ове године требало би да добије нови изглед, а 20.000 марака одобрених из средстава прикупљених по основу посебних водних накнада, биће искоришћена као иницијална за давање изгледа овом мјесту какво заслужује.

Да је том излетишту, плажи и купалишту потребно посветити више пажње сагласни су и грађани и институције, јер је плажа обрасла травом, клупе и корпе за отпад одавно више немају функцију, а и прилаз и паркиралиште нису на завидном нивоу.

Начелник Одјељења за стамбено комуналне послове Срђан Новић потврдио је да су ове године први пут издвојена намјенска средства за уређење „Патковаче“ и да би то могла да буде иницијална тачка за будуће активности уређења најпосјећенијег градског купалишта.

– Из средстава прикупљених по основу водних накнада издвојено је 20.000 марака за уређење „Патковаче“, за шта је иницијатива стигла од Туристичке организације града. Надам се да је ово почетак системске бриге о том градском купалишту, јер овогодишња средства неће бити довољна да се уради све оно што би требало урадити – рекао је Новић.

Директорица Туристичке организације града Биљана Теофиловић истакла је да је циљ, у сарадњи за Градском управом, да овом излетишту буде посвећено више пажње.

– Много је недостатака на „Патковачи“. Уништене су клупе, канте за смеће и све што је направљено прије више од десет година. Планирамо да у предстојећем периоду уредимо прилаз и паркиралиште за посјетиоце, да се поставе клупе и столови, те уреди сама плажа и постави мобилијар за дјецу – казала је Теофиловићева констатујући да издвојена средства неће бити довољна.

– Пред нама је много посла. Потребно је скинути слој земље и насути хабајући слој за паркиралиште, такође потребне су интервенције на плажи јер је зарасла у траву, а у плану је и набавка клупа и мобилијара за дјецу. То би требало израдити од природних материјала да би се уклопило у природни амбијент, а постоји и идеја да се један дио иза кућица издвоји за парк воденог цвијета као ријетког феномена који треба промовисати – додала је Теофиловићева.

„Патковача“, осим што је незаобилазна дестинација за многе Дервенћане који освјежење од љетњих врућина траже у Укрини, домаћин је и међународне ликовне колоније која већ двије деценије окупља сликаре које славе љепоте Укрине и природног феномена „укринског цвијета“.

Акције чишћења

Директорица Туристичке организације подсјетила је да је ова организација претходних година са члановима Спортског – риболовног друштва „Укрина“ и другим ентузијастима и љубитељима природе организовала акције чишћења обала Укрине, као и „Патковаче“. Међутим, како је истакла, то није довољно.

– Акције уређења су нешто што организујемо  годинама, али није довољно да таква акција буде проведена само једном годишње – нагласила је Биљана Теофиловић.

 

Related posts

У СРПСКОЈ 387 НОВООБОЉЕЛИХ

admin

ВАТРОГАСЦИ ТОКОМ ДАНА ИМАЛИ ДЕСЕT ИНТЕРВЕНЦИЈА

admin

Подршка Градске управе
пензионерима значајан подстрек

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još