EкономијаИЗДВОЈЕНО

ПЕТАК РОК ЗА ПОВОЉНИЈУ ЛЕГАЛИЗАЦИЈУ

Власници или инвеститори бесправно изграђених објеката до 18. јануара, треба да поднесу захтјев за легализацију, како осим накнаде за уређење градског грађевинског земљишта и ренте, не би плаћали и накнаду за легализацију, подсјећају из  Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске.

Министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић подсјетила је да Законом о легализацији бесправно изграђених објеката, право на подношење захтјева за легализацију није ограничено роком, али да Закон прописује рок до кога се не плаћа додатно накнада за легализацију, а то је шест мјесеци од ступања на снагу Закона, односно 18. јануара 2019. године.

– Сви који послије овог датума поднесу захтјев за легализацију, осим накнаде за уређење градског грађевинског земљишта и ренте, плаћају и накнаду за легализацију без обзира о ком објекту је ријеч. Уколико се ради о објектима за које се, у складу са Законом о уређењу простора и грађењу обрачунава накнада за уређење градског грађевинског земљишта и рента, у том случају накнада за легализацију износи 20 одсто од њиховог обрачунатог износа – навела је Голићева, а саопштено је из Министарства.

У саопштењу се додаје да ако се ради о објектима за које се поменуте накнаде не обрачунавају, било да је ријеч о објектима комуналне и јавне инфраструктуре или објектима у ванурбаном подручју, накнада за легализацију износи два одсто од предрачунске вриједности тог објекта, а рачуна се на основу предмјера и предрачуна свих радова из главног пројекта.

Related posts

У току пријаве за припремни програм и ЦИВИТАС-ове радионице

admin

Кинеска компанија у новембру остварила извоз од 8,5 милиона КМ

admin

„РОБОТ“ НОВИ ДИО ПРИВРЕДНЕ МАПЕ ДЕРВЕНТЕ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još