ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Петница вјетар у леђа за
корачање стазама науке

Сергеј Радановић, Анастасија Столић и Лука Милинковић, ученици Средњошколског центра „Михајло Пупин“, били су дио одабраног друштва ученика који су похађали семинаре у престижној Истраживачкој станици Петница у Србији, а ово искуство проширило им је видике и дало вјетар у леђа да наставе да корачају научним стазама.

Сво троје дервентских ђака ученици су другог разреда, а у Петници су боравили током маја и то у два термина. Први је овај расадник младих научника код Ваљева посјетио ученик информационих технологија Сергеј Радановић.

– Сваки дан у Петници био је испуњен предавањима, али смо имали и довољно времена за одмор и дружење. Највише времена смо проводили у кабинету са рачунарима гдје смо обрађивали одређене области. Допуштали су нам да заједно истражујемо, што је био један нови приступ – рекао је Радановић додавши да је најљепши дио искуства управо упознавање људи са сличним интересовањима.

– Највише ученика је било из Београда и Ваљева, а из Републике Српске на семинару смо били један ученик из Бањалуке и ја – рекао је Радановић.

Семинар за техничке науке похађали су ученици другог разреда гимназије општег смјера Анастасија Столић и Лука Милинковић.

– Семинар за техничке науке обједињује пет наука и то математику, физику, електронику, рачунарство и астрономију, али се на самом почетку учесници орјентишу на жељену област. Мени је било занимљиво то да су већина сарадника, дакле ментора и предавача, били студенти, а само неколицина их је запослено у институту. Тако да су сви већином млади, старији од нас тек неколико година и настојали су да стекнемо осјећај да смо колеге – објаснила је Столићева додавши да је ово искуство понудило нову перцепцију науке.

– Мислим да циљ Петнице и јесте да искуство заједно стекну ученици различитих профила и да се не такмичимо међусобно, него да проширимо знања и усмјеримо се ка области која нам се највише свиђа – рекла је ова ученица.

Математика је област којој стреми Лука Милинковић, а њему је боравак у Петници био прилика да обрађује области којих нема прилику да се дотиче током редовне наставе.

– Предавања су тешка, на примјер радили смо интеграле и изводе, секвенцирање ДНК и квантну физику, дакле области са којима се нисмо још сусретали у средњој школи, али је свакако занимљиво пратити приступ и процес обрађивања тема. Током предавања веома је важна стална концентрација – истакао је Милинковић.

Искуства која су понијели из ове Истраживачке станице млади Дервенћани истичу као изузетно позитивна, прижељкујући нови одлазак. Они су исказали и захвалност Средњошколском центру „Михајло Пупин“ и Градској управи Дервента, који су им били подршка за одлазак у српску ризницу знања.

Шта је Петница?

Истраживачка станица Петница је организација која се професионално бави подршком и образовањем младих који превазилазе ниво регуларних школских програма, по чему је јединствена у средњој и југоисточној Европи. Рад у станици организован је кроз семинаре различитих програма, и у већину је укључена средњошколска популација ученика. Сем њих, семинарима присуствују и основци, студенти и наставници.

Related posts

Дојаве о постављеним бомбама у дервентским школама

admin

Републички штаб продужио све постојеће мјере и за празнике

admin

ИСПУЊЕНИ СВИ ЗАДАЦИ У БОРБИ СА КОРОНА ВИРУСОМ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još