ИЗДВОЈЕНОНовости

Питка вода стиже до 35 домаћинстава у Турским Лужанима

Питка вода стићи ће ове године у 35 домаћинстава Турских Лужана дефинисано је уговором о изградњи водовода у овом насељу који су данас потписали градоначелник Милорад Симић и представници конзорцијума фирми „Геокоп“ и „Хидроинжењеринг“.

Вриједност уговора, чија реализација је планирана за 70 до 100 дана, износи 154.000 марака, а тренутак да из славина у њиховим домовима потече питка вода, мјештани једва чекају.

– Овај пројекат је започет прије двије године, али је због пандемије корона вируса морао да буде мало пролонгиран. Врло смо срећни што смо коначно дошли до сљедећег корака, а то је потписивање уговора са извођачима радова и како је већ познато, то ће врло брзо да буде финализовано. Пројектом је обухваћено 35 домаћинстава, с тим да ће, наравно, бити остављена шанса и за оне који се предомисле да своја домаћинства прикључе на водоводну мрежу – казала је предсједница Мјесне заједнице Турски Лужани Индира Бундавица Pfeifer.

Градоначелник Милорад Симић прецизирао је да су средства за реализацију овог пројекта обезбијеђена заједничким ангажманом локалне управе, Министарства расељених особа и избјеглица ФБиХ и мјештана.

– Дио од укупно 154.000 марака, колика је укупна вриједност уговора, обезбиједили су мјештани дервентског предграђа Турски Лужани, односно 52.500 КМ, Министарство расељених особа и избјеглица ФБиХ обезбиједило је 50.000 КМ, а град у пројекту учествује са 52.000 КМ. Финансијска конструкција затворена је на начин да су мјештани, како је и до сада била пракса, учествовали са по 1.500 КМ како би добили питку воду. На овај начин вода ће за 70 до 100 дана стићи до 35 домаћинстава – казао је Симић додавши да ће завршетком овог водовода око 80 одсто територије Дервенте биће покривено питком водом.

Један од извођача радова и власник дервентске фирме „Хидроинжењеринг“ Владимир Лазић казао је да ће вода потећи кроз 3,5 километра дуг цјевовод.

– Тренутно смо у фази набавке цијеви за овај водовод и процјењујем да ћемо посао брзо завршити. У питању је градски водовод, односно негдје око 3,5 километра дужине цјевовода – рекао је Лазић.

Осињски водовод

Градоначелник је најавио да ће убрзо бити изабран извођач радова за потисни цјевовод за водоснабдијевање у јужном дијелу Дервенте.

– Искористићу прилику да обавијестим заинтересоване суграђане о водоводу у јужном дијелу Дервенте гдје радимо пројекат од 1.000 прикључака и гдје је било турбуленција, али сам сада задовољан јер смо дошли у другу фазу. У наредних 20 до 25 дана требало би да изаберемо извођача за потисни цјевовод што је основа за водоснабдијевање шест села јужног дијела Дервенте, укључујући простор до аутопута. Цијенимо да ће пројекат бити тежак око четири милиона КМ, јер након што изаберемо извођача, а новац је већ обезбијеђен у буџету у износу од 1.300.000 КМ, слиједи прикупљање учешћа мјештана од по 1.500 КМ, а разлику ће обезбиједити град – казао је Симић.

Related posts

Дозвољена музика уживо у угоститељским објектима

admin

Чување и развој Републике Српске насушна потреба

admin

Трстенци чувају сјећање
на 18 погинулих бораца

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još