ИЗДВОЈЕНОНовости

Повезивање Дервенте са ауто – путем Бањалука – Добој извијесно догодине

Тендер за израду пројектно – техничке документације за изградњу петље која ће Дервенту и станаре повезати са ауто – путем Бањалука – Добој биће расписан идућег мјесеца, а  наредном мјесецу расписујемо тендер за израду пројектно – техничке документације, а ове двије локалне заједнице прикључак на ауто – пут требало би да добију у наредних 12 мјесеци.

Поручено је то данас приликом представљања идејног рјешења пројекта изградње петље којом ће Дервента и Станари бити повезани са ауто – путем „9. јануар“. Идејно рјешење представљено је граничном појасу села Осиња и Јелањска гдје је планирана изградња петље. Презентацији идејног рјешења и разговору са мјештанима присуствовао је, поред челника Дервенте и Станара, и министар саобраћаја и веза РС Недељко Ћорић.

Ријеч је о пројекту за који средства издвајају „Ауто – путеви Републике Српске“, а према ријечима координатора пројекта Давора Вучковића, то је предуслов за даље кораке.

– Идејним рјешењем дефинисана је локација, оквир и габарити петље. Експропријација је већим дијелом завршена за цијели обухват петље и надамо се до краја сљедеће године да ћемо завршити ову петљу. Почетак радова очекујемо идуће године, а у наредном периоду расписујемо тендер за израду главног пројекта. У претходном периоду интензивно смо радили на изради пројекте документације и постојала је нека варијанта да се искористе оба постојећа надвожњака са неким саобраћајним током, међутим због додатне експропријације, посебно појединих имања, одлучили смо се за ову локацију. Рлативно брзо ћемо расписати тендер за пројекат и почети радове. Пројекат финансирају „Ауто – путеви РС“, буџет је већ дефинисан, средства су обезбијеђена, што је и предуслов за расписивање тендера – рекао Вучковић, а ребалансом плана јавних набавки за 2022. годину предвиђена су средства за израду техничке документације у износу од 200.000 КМ.

Ћорић је казао да само присуство великог броја грађана говори од колике је важности изградња петље.

– Могу да разумијем велико интересовање, јер ће овим људима то много значити у сваком смислу тих ријечи, јер неће само омогућити бољу комуникацију и подићи безбједност саобраћаја, него ће засигурно ови крајеви имати могућност да се развијају у привредном смислу и ријешиће многе проблеме. Данас смо овдје јер смо добили готово идејно рјешење како то треба да изгледа, да поразговарамо са мјештанима и да нам они кажу да ли су задовољни с тим – рекао је Ћорић истакавши да је тешко прецизирати датуме завршетка радова.

– Ми већ у наредном мјесецу расписујемо тендер за израду пројектно – техничке документације, а када се тендер заврши, крећемо са тендером за извођење радова и у сљедећој години пројектујемо средства у плану пословања „Ауто – путева РС“ за изградњу петље. Очекујемо да ће се то урадити у неком најкраћем могућем року, а увијек је, када су овакви пројекти, тешко прецизирати неке датуме, али наша интенција је да почнемо са радовима сљедеће године и  вјерујем, према мојим досадашњим искуствима, да један овакав објекат може да се заврши за 12 мјесеци – рекао је Ћорић.

Министар је додао да ће министарство и „Ауто – путеви РС“ финансирати и изградњу двије приступне саобраћајнице.

– Ријеч је од по пет километара приступних саобраћајница са обје стране прилаза петљи, а остало ћемо у сагласности са „Путевима РС“, што је у њиховој надлежности, покушавати да кроз што бољу комуникацију повезати центар општине са самом петљом. То би отворило ове локалне заједнице ка Европској унији која је на пола сата удаљености – рекао је Ћорић.

Градоначелник Дервенте Милорад Симић рекао је да је реализација овог пројекта од великог значаја посебно за мјештане јужног дијела Дервенте.

– Мјештанима једног дијела Дервенте, осињског краја, и општине Станари ће ово много значити. Осињски крај има више од 6.000 људи и њиховом територијом пролази ауто – пут, а они немају прилику ни искључити, се ни прикључити се том путу у свом ближем окружењу. Центри Дервенте и Станара су далеко одавде, тако да дервентска привреда, која почива на увозу и извозу тешком 636 милиона КМ, неће получити ништа велико из овога, него је ово пројекат на задовољство народа. Што се тиче дервентске привреде, нама треба брза цеста и на чему радимо интензивно и већ имамо одређене сагласности. То је велика петља у Подновљу, а ради се о измјени тог путног правца од 15 до 17 километара брзе цесте која ће уједно укључити и Брод и то ће бити пројекат користан за привреду – рекао је Симић.

Начелник општине Станари Радојица Ћелић казао је да би ова петља могла условити радове на индустријској зони ове општине.

– За Станаре ће доста значити ова петља и вјерујем да ће појачати саобраћај, јер доста људи живи и ради у иностранству, а и у привредном смислу омогућиће добре анализе како би се можда правила индустријска зона на територији општине Станари у мјесту Јелањска. Мене радује ова чињеница из разлога што ме доста људи у протеклом периоду питало хоће ли се ово реализовати, а ево представници „Ауто – путева РС“ и Министарства саобраћаја и веза су потврдили да ће тај пројекат бити реализован – рекао је Ћелић.

Изградња петље, према ријечима мјешана, значиће бољу комуникацију са другим градовима, али и могуће оживљавање ових крајева.

– Прикључак на ауто – пут је најважнији за овај крај и ми мјештани то чекамо као озебли сунце и то откад је ауто – пут прошао овуда. Мислим да би то могло да утиче и на повратак оних који су отишли у друга мјеста да живе – рекао је Ђуро Алексић из Осиње, а да ће реализација овог пројекта увелико олакшати повезаност истакао је и Миленко Ћустић из Осиње.

– У Добоју или у Прњавору се укључујемо на ауто – пут, то нам је најближе, а и то је око 30 километара и до једног и до другог прикључка. Ми смо овдје у средини, тако да би нам стварно значило да се ово оствари – рекао је Ћустић, а нову шансу за овај крај изградњом петље истичу и други мјештани.

– Ми смо у центру, Прњавор, Дервента и Добој су удаљени по око 30 километара и сад имамо срећу да је ауто – пут прошао, али нам не значи много ако немамо прикључак што би можда значио повратак људи и поново насељавање. Данас је за мене најсвечанији дан у мом животу – казао је Живко Вукичевић из Црнче, а и мјештанин Јелањске Борислав Лугоњић поздравио је овај пројекат и истакао да је од великог интереса и за општину Станаре и град Дервенту и мјештане. Да ће изградња петље значити бољу и бржу комуникацију истакла је и Ковиљка Мишурић из Јелањске.

– Ауто – пут нам треба за све. Имамо чланове својих породица и друге породице којима је ближе да овуда путују – рекла је Мишурићева.

Теслић

Министар Недељко Ћорић коментарисао је и повезивање општине Теслић на ауто – пут „9.јануар“.

– Разматрамо три могућа рјешења и када будемо урадили идејне пројекте, видјећемо које од њих је најбоље и најповољније и за сам Теслић и у финансијском смислу – рекао је Ћорић.

 

Related posts

ЕКОНОМИЈА ДОБРА ПОДЛОГА ЗА СТУДИЈЕ И ЗАПОСЛЕЊЕ

admin

Уз молитву и налагање Бадњака вјерници дочекују Божић

admin

Донесена нова наредба о регулисању рада у Дервенти

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još