ИЗДВОЈЕНОНовости

ПОВЕЉА НАГРАДА ЗА КВАЛИТЕТНО ОБРАЗОВАЊЕ

Изузетан допринос у области образовања, посвећеност преношењу знања, практичној настави и увођењу нових технологија у образовни процес донијели су Стручној и техничкој школи највише општинско признање, Великогоспојинску повељу са златним грбом општине.
Признање ће представницима школе бити уручено на предстојећој, свечаној сједници Скупштине општине, која ће поводом Дана општине бити одржана 28. августа.

КВАЛИТЕТАН РАД
СА ЂАЦИМА

Настојећи да прати потребе тржишта рада, али и да задовољи афинитете ученика, пружајући им најквалитетније образовање, Стручна и техничка школа у континуитету побољшава образовни процес. У овој школи тренутно се школују пољопривредни техничари, пословно-правни техничари, економски и трговачки техничари, кувари, конобари, ветеринарски техничари, бравари и обрађивачи метала резањем, као и техничари ЦНЦ технологија, а повремено и туристички техничари.
Директорица школе Бранка Јовић казала је да већ годинама настоје да пронађу праву мјеру када се ради о захтјевима привреде, потребама тржишта рада и преференцијама ученика.
– У вријеме када недостатак радне снаге узима замах, веома је важно да задржимо младе на нашим просторима. Иако је прави изазов уклопити све ове факторе, имамо велику подршку локалне заједнице и начелника општине Милорада Симића – истакла је Јовићева додајући да успјехом сматра чињеницу да Стручну и техничку школу похађа, осим Дервенћана, и значајан број ученика из околних општина.
– Успјех школе је да у овом времену, које одликује значајан пад нових ђака, успијевамо да кроз добру промоцију школе, предан рад, професионалан однос према ученицима, родитељима, средини и окружењу, те тражећи начин да привучемо ученике из других општина, представимо Дервенту онако како је и локална заједница представља, као отворену за нове технологије и напредак. Желимо да Дервента постане регионални центар за нове технологије – истакла је Јовићева.
Стручна и техничка школа постала је препознатљива и по резултатима које њени ученици остварују на такмичењима.

ПРАКСА И НОВЕ
ТЕХНОЛОГИЈЕ

У посљедње три године посебна пажња посвећује се машинству и обради метала, првенствено јер велики број страних инвеститора на подручју општине има потребу за радницима машинске струке који су школовани за рад на новим погонима, посебно на ЦНЦ машинама.
– Путем разних пројеката реализованих у сарадњи са општином, те уз помоћ домаћих привредника, школа је набавила опрему за најсавременије облике заваривања и тренажере за симулацију рада на ЦНЦ машинама, а у даљем плану је набавка ЦНЦ машина чиме би опрема за машинску струку била у потпуности модернизована. Ми смо опредијељени да и даље идемо у правцу образовања дефицитарних кадрова који су потребни локалној заједници и привредним субјектима на подручју општине. Исто тако желимо да наши ученици буду у потпуности спремни за тржиште рада и оспособљени за самосталан рад одмах по изласку из школских клупа – казала је Јовићева додавши да је велику подршку у опремању радионица и практичној настави школа имала од предузећа „Техпро ЦНЦ производња“ и „Металац МБМ“.
Максиму да је „пракса мајка знања“ у овој школи су одавно прихватили као своју, те у складу с тим практичну наставу организују, осим у школи, и у локалним предузећима. Циљ је да ученици одмах по изласку из школских клупа буду оспособљени за рад.
– Посебна пажња усмјерена је на машинство и обраду метала, јер морамо ићи у корак с временом и дешавањима у привредној сфери. Осим тога, и кувари практичну наставу имају у школском ресторану и угоститељским објектима на подручју општине – рекла је директорица школе.
Јовићева је додала и да је пољопривредна школа, која има дугу традицију на овом подручју, значајна не само за Дервенту, него и за околину.
– Тежимо ка томе да пољопривредна школа у Дервенти буде регионалног карактера и да буде препознатљива у регији. Поносни смо и на практичну наставу, јер наши професори са дјецом узгајају расадни материјал, односно цвијеће и расад паприке и парадајза, а имају и огледне парцеле. У школској 2008/2009. години добили смо трактор, фрезу и други помоћни материјали који су омогућили да практична настава буде подигнута на још виши ниво – истакла је она.
Стручна и техничка школа прије три године са Министарством за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС договорила је пројекат енергетске ефикасности, на чију се реализацију још увијек чека. Кров на објекту школе, који је прокишњавао, није могао да чека почетак енергетског утопљавања, па је локална управа прискочила у помоћ.
– Локална управа је за санацију крова обезбиједила 40.000 марака, па је прокишњавање постало прошлост. И даље чекамо да се пројекат енергетске ефикасности реализује, јер би то био крупан подухват за ову школу. Тај пројекат би у потпуности ријешио све грађевинске недостатке објекта и пружио нам сигурност – рекла је Јовићева додајући да осим побољшања материјалних услова у школи, тињају и други планови за додатно унапређење образовања у школи која је препознатљива по континуитету квалитетног образовног процеса.

Историјат
Прва средња школа у Дервенти основана је 1912. године, а послије Другог свјетског рата, па до 1992. године у ученици су наставу похађали у Средњошколском центру, који је био подијељен у четири ОУР-а. Од краја посљедњег рата, односно од новембра 1992. године, када су се стекли минимални услови за почетак рада образовне установе, почела је са радом Стручна школа за радничка занимања, коју је похађало 380 ученика распоређених у 17 одјељења. Од 2013. године школа носи назив Стручна и техничка школа.

Related posts

НАЗИРУ СЕ ОБРИСИ ПАРКА „9. ЈАНУАР“

admin

ПОМОЗИМО АНАСТАСИЈИ ДА СТАНЕ НА НОГЕ

admin

АСФАЛТИРАНА СТАЗА ПОРЕД ТЕРЕНА СА ВЈЕШТАЧКОМ ТРАВОМ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još