ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Повољној набавци механизације нада се 20 ратара

На јавни позив за субвенцију набавке пољопривредне механизације и алата мађарских произвођача пријавило се 806 пољопривредника из Републике Српске, а интересовање за учешће у овом пројекту показало је и 20 Дервенћана.

Ријеч је о пројекту додјеле бесповратних средства за набавку механизације којим се обезбјеђује подршка у износу од 2.500 до 25.000 евра, односно до 70 одсто вриједности опреме, а позив који је расписала Фондација за одрживи развој „Прогресус“ затворен је 4. новембра.

Како су истакли из канцеларије „Прогресуса“ у Дервенти, једне од четири канцеларије ове фондације у Републици Српској и Брчко Дистрикту, а која је пружала подршку ратарима при аплицирању на јавни позив, интересовање пољопривредника за учешће у овом пројекту је више него добро.

– Заинтересованост је била прилично велика. Значајан број наших суграђана се распитивао за пројекат, а пристигло је 20 потпуних пријава. Генерално, људи су имали доста неразумијевања и жалби највише због висине цијена машина, које су већ сада поскупјеле за око 20 одсто, а предрачуни су рађени за 2023. годину – казала је Драгана Дувњак Крндија из ове канцеларије додавши да је су дервентски ратари највише аплицирали за субвенцију при набавци великих трактора, приколица, прикључних машина, сијачица, прскалица.

– Имали смо и одређени број пријава пчелара који су се махом пријавили за врцалице и другу опрему, док воћари очекују повољнију набавку опреме за прераду воћа и пастеризацију – казала је Дувњак Крндија.

Занимљиво је да произвођачи који су аплицирали за средства из мађарског фонда намјеравају на овај начин да обнове постојећу механизацију.

– Велики број њих већ посједује машине које су застарјеле и у овом пројекту виде прилику да обнове механизацију, а самим тим и подигну ефикасност и продуктивност производње – објаснила је Дувњак Крндија.

У идућа два мјесеца пристигле пријаве ће бити филтриране, а потписивање уговора са оним ратарима којим је одобрена субвенција предвиђена је за март идуће године.

Недоумице

Према њеним ријечима на адресу „Прогресуса“ стигао је и велики број упита.

– Људе је највише занимало сервисирање машина, квалитет, као и проценти олакшице. Свакако, важно је напоменути да пољопривредници чије пријаве су валидне могу да одустану у сваком тренутку све до потписивања уговора, након чега слиједи плаћање – рекла је Дувњак Крндија истакавши и да су по набавци механизације, пољопривредници у обавези да наредне три године користе машину или да је изнајме на коришћење.

Related posts

Љетња жега задаје муке

admin

Куљеновци без струје

Derventski List

Прије 31 годину у
Дервенту се вратио живот

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još