ДруштвоИЗДВОЈЕНО

ПОВРЋЕ ЗА ЗИМНИЦУ УГЛАВНОМ САМО МЈЕРКАЈУ

Понуда поврћа и воћа на дервентској пијаци прати сезону прављења зимнице, па су тезге од четвртка до четвртка све пуније паприком „ајварушом“, парадајзом, патлиџаном, краставцима, те приспјелим воћем, а полемика шта се „исплати“, а шта не, главна је тема између продаваца и купаца.
Док први истрајавају у објашњењима да је узгајање поврћа сваке године све скупље, други тврде да је прављење зимнице постало луксуз, али ајвар, туршију, пекмез, као и до сада, праве углавном праве они којима је то навика.
Милован и његова супруга у Модричи узгајају кромпир, лук, лубеницу, корнишоне и паприку, што за туршију, што за ајвар.
– Из нашег угла, нема те цијене која може бити еквивалент труду. А опет, купци се жале да је скупо и примјетна је мања потражња свега, не само поврћа за зимницу – објашњава Милован.
С друге стране, Ковачевићи из Дријена, иако имају своју башту, поврће за зимницу докупљују.
– Не да је поврће скупо, него је прескупо. Паприка за ајвар је 1,80, корнишони 2,50 марке и исто толико карфиол. Када се све сабере, јефтиније је купити све готово у продавници. Овако, потребно је одвојити новац за куповину поврћа, те за додатне састојке који су потребни, још одвојити вријеме и све то спремити. Добро ћу размислити шта ћу и да ли ћу нешто правити – сумирала је утиске домаћица Ива.

Цијене
Цијене поврћа за зимницу углавном се крећу на нивоу прошлогодишњих у ово вријеме, па килограм црвених паприка кошта од 1,80 до двије марке, а жутих паприка 1,50 КМ. Килограм зеленог парадајза је марку, а колико и мркве, с тим да на појединим тезгама мркве има и за 1,50. Карфиол је од 1,50 до 2,50, а брокула три КМ за килограм.

Related posts

СОЧАНИЦА ПОПРИШТЕ ПОЉОПРИВРЕДЕ, СПОРТА И МУЗИКЕ

admin

Додатних 100 КМ за хектар засијане пшенице

admin

Бројни садржаји
промовисаће добра дјела

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još