Култура

ПОГЛЕД НА ДЕРВЕНТУ У ГРОТЛУ РАТА ОД 15. ЈУНА

Дервента, али и друга стратишта и догађаји које је обухватио вихор Другог свјетског рата, биће од понедјељка, 15. јуна представљени на изложби у Народној библиотеци „Бранко Радичевић“.

Ради се о својеврсном омажу 9. мају, Дану побједе над  фашизмом и доприносу обиљежавању 75. година од завршетка Другог свјетског рата.

Постављање изложбе фотографија и других експоната који осликавају страхоте које је рат донио са собом, било је планирано поводом обиљежавања поменутих значајних датума, али је одгођено због мјера које су биле на снази због корона вируса.

Из Народне библиотеке истичу да се ради о експонатима из сопствене музејске збирке који ће бити изложени током љета.

– Одлучили смо да у овој тематској изложби јавности представимо наш материјал, односно збирку експоната које већ посједујемо – рекла је директорица библиотеке Мирјана Плиснић додавши да су за поједине сегменте изложбе савјете потражили од историчара.

– Наставника историје Игора Ђукића смо консултовали у вези са смјерницама и хронологијом догађаја. Посјетиоци ће моћи да погледају фотографије и експонате који се односе на Дервенту, али и нека друга мјеста чија је судбина неодвојив дио историје страдања у овом периоду, као што је концентрациони логор у Јасеновцу – рекла је Плиснићева.

Улога жена

Мирјана Плиснић истиче да ће значајан дио изложбе чинити и материјал који осликава улогу жена током Другог свјетског рата.

Related posts

Промоција дјела „Говорим другим језиком“ вечерас

admin

НЕНАДУ СИМИЋУ ПРВА НАГРАДА НА КОНКУРСУ „СУЗЕ КОЗАРЕ“

admin

ЧАСОПИС „СРП“ ПРЕД ДЕРВЕНТСКОМ ПУБЛИКОМ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još