EкономијаИЗДВОЈЕНО

Подршка Владе вјетар у леђа модернизацији производње и запошљавању

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић посјетио је данас дервентска предузећа „Металац МБМ“ и „Мрежа Нетворк“ са чијим је менаџментом, као и предсједником Привредне коморе РС Пером Ћорићем разговарао о тренутним условима пословања, инвестицијама и плановима.

Посјета је дио редовних активности министра у циљу сагледавања привредног амбијента широм Српске, те прилика да се привредници детаљније упознају са мјерама Владе Српске усмјерних у побољшање услова пословања.

Управо захваљујући помоћи Владе РС „Металац МБМ“, фирма која запошљава око 60 радника и послује на око 4.500 квадратних метара радног и складишног простора, у посљедњих неколико година успјела је да уз сопствена улагања модернизује производњу.

Директор и власник предузећа Слободан Голуб рекао је да фирма од оснивања прати нове технологије због чега су међу првима у производне погоне увели роботе за заваривање и ласере.

– Током 24 године пратили смо нове технологије и нова опрема и савремене машине у производњи воде нас ка већем извозу на западно тржиште. Наша фирма 27. јула извешће на тржиште Европске уније 3.000. шлепер робе – казао је Голуб истичући да су подстицаји Владе РС за повећање плата радника имали ефекта.

– Настојимо да наше раднике стимулишемо кад год можемо, а лични доходак радника у јуну у бруто износу био је 2.460 марака. Ја као директор и власник не могу бити задовољан ако је мој радник незадовољан – рекао је Голуб истакавши да ће почетком сљедећег мјесеца бити завршена изградња нове хале за складиштење производа.

„Мрежа Нетворк“, која је основана 2005. године и запошљава више од 200 радника, такође од свог оснивања константно улаже у нове технологије. С обзиром на то да раде за највеће европске фирме у области ауто -индустрије, као и реномиране фирме попут „Дојче телекома“, „Либхера“ и других, приморани су да константно модернизују своје капацитете.

Према ријечима директора Зорана Тошића у дигиталну трансформацију фирме уложено је више од 180.000 марака, казавши да радује што су Влада РС и ресорно министарство лани препознали потребу привредника који су интензивно улагали у нове технологије.

– Све набавке репроматеријала иду аутоматски од момента када купац поручи производ, до момента пријема готовог производа. За такво нешто треба имати развијен систем комуникације који кошта. Ове године планирамо и набавку нове опреме и на јавни позив министарства кандидовали смо пројекат набавке глодалице, савремене ЦНЦ машине која служи за производњу метала и машину за сјечење и монтирање кабловских контакта. Вриједност те инвестиције је 600.000 марака и подстицајна средства су у далеко нижем износу, али сваки новац нам значи за задржавање радних мјеста – рекао је Тошић додавши да „Нетворк“ настоји да држи корак са конкуренцијом, те да истовремено буде добар послодавац.

Министар Петричевић је подсјетио да је компанија „Металац МБМ“ примјер успјешне домаће компаније која око 90 одсто производа извози, те да као таква заслужује статус фирме коју Министарство привреде и предузетништва подржава на различите начине.

– Радује ме да чујем планове за проширење капацитета фирме у овој години, али и планирану нобавку нове опреме, с обзиром на то да овакве компаније морају да прате развој технологије како би могле да одговоре европском тршишту – казао је Петричевић подсјетивиши да је министарство објавило јавни позив за подршку увођењу нових технологија и опреме у висини од 12 милиона марака за фирме које послују у Српској.

– Такође, предузећа имају право да искористе и подстицај за повећање плата радницима, а министарство је у петом обрачунском периоду за ове намјене исплатило око 11,3 милиона марака – рекао је Петричевић додавши да је у току шести обрачунски период позивајући привреднике који су повећали плате радницима у својим колективима од марта до данас, да аплицирају за ова средства.

– Такође, Влада је недавно усвојила и уредбу о подстицајима малим и средњим предузећима и очекујем да ће јавни позив за та средства бити објављен око 20. јула – додао је Петричевић.

Он је подсјетио да је лани на име подстицаја за увођење нових технологија за око 200 фирми у Републици Српској исплаћено око седам милиона КМ.

– Кроз набавку те опреме директно је обезбијеђено нових 400 радних мјеста – рекао је министар додавши да је за ове намјене у овој години планирано око  12 милиона марака.

Дервентска предузећа обишао је и предсједник Привредне коморе РС Перо Ћорић, који је истакао да су разговори са предузећима увијек конструктивни, јер се може чути у чему институције Српске могу помоћи предузетницима.

– Оно што смо овдје могли да чујемо је и одређени страх који се односи на услове пословања у другој половини године, јер је општа ситуација у свијету успорила развојне пројекте. Мада, предузеће „Металац МБМ“ није стајало, осавремењавало је производне погоне што им је дало компаративну предност да имају квалитетне производе који пролазе најзахтјевније процедуре на западном тржишту. Наравно да има проблема као и у сваком сектору јер су поскупјели репроматеријали, као и енергија, а срећан сам што смо успјели да заједно са Владом РС и „Електропривредом“ договоримо релативно ниску цијену електричне енергије, а то је 53 евра по мегават/часу, и мислим да ћемо и у наредном периоду настојати да то обезбиједимо као компаративну предност нашим привредним субјектима – рекао је Ћорић додавши да је извоз Републике Српске у првих пет мјесеци бити повећан за 600 милиона.

Влајко Милошевић који већ годину ради у „Мрежи Нетворк“ задовољан је условима рада.

– Посао није тежак и ја сам задовољан, добро ми је, стичем искуство. Радио сам најприје са кабловима, а тренутно ми је посао на машини за браве за ормариће. Као млад човјек могу да живим од своје плате, али свако води свој живот и некоме треба више, а некоме мање – рекао је он.

Related posts

У јулу два топлотна таласа

admin

Осињска школа славила
успјехе својих ђака

Derventski List

ТОМИЋ УХАПШЕН У ЛУПЉАНИЦИ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još