ИЗДВОЈЕНОНовости

Подршка провођењу препорука ревизора, именовани директори три установе

Скупштина града усвојила је на данашњем засједању извјештај о извршењу буџета града за прву половину године и акциони план за провођење препорука Главне службе за ревизију јавног сектора РС о проведеној финансијској ревизији у 2021. години, а именовани су и директори вртића „Трол“, Центра за културу и Спортског центра.

Управо су ове тачке изазвале и највише полемике, па су и неслагања позиције и опозиције о начину вођења града и кадровским рјешењима поново дошла до изражаја.

Представљајући акциони план за провођење препорука ревизора начелник Одјељења за финансије Градске управе Миле Стринић казао је да је Главна служба за ревизију дала двије препоруке, а овим планом се дефинишу носиоци и рокови за њихово провођење.

Замјеник градоначелника Синиша Јефтић нагласио је да је Дервента добила три узастопна позитивна ревизорска извјештаја, и то 2014, 2018. и 2021. године, што ниједној локалној заједници у Републици Српској није пошло за руком, те да овакву оцјену ревизора треба гледати и кроз призму појава и догађаја који су обиљежили протеклу годину.

  • У посматраном периоду Дервента се борила са корона вирусом, економским изазовима, али и турбуленцијама на релацији Скупштина града – извршна власт. Требало је уз све те утицаје и покушаје да се баци љага на рад Градске управе сачувати законитост рада, а ова власт је то успјела – истакао је Јефтић, док су шефови клубова одборника СНСД-а и СП-а Славко Томаш и Славен Гојковић поручили да је позитивно мишљење Главне службе за ревизију јавног сектора значајно с обзиром да је задржана досљедност у домаћинском управљању буџетом.

С овим оцјенама нису се сложили одборници ПДП-а и СДС-а наглашавајући да би позитивно мишљење ревизора требало да буде нормална ствар.

  • У раду ове локалне управе има много ствари са којим се не слажемо, али је званична институција дала свој став. Оно што тражимо је да руководство локалне управе ради боље – рекао је шеф Клуба одборника СДС-а Перо Ђурић.

Послије дуже расправе овај документ је усвојен једногласно, као и Програм уређења градског грађевинског земљишта за текућу годину, Урбанистички план за урбано подручје града и одлука о измјени дијела Регулационог плана „Комунално – сервисни центар“.

Послије дуже расправе усвојена су и рјешења о разрјешењу директора вртића „Трол“ Гордане Симић, руководиоца Центра за културу Јеленка Живковића и директора Спортског центра Мирослава Симића са ових функција због истека мандата, а исти кадрови потом су именовани за директоре наведених установа.

Полемику о овим тачкама изазвало је питање шефа Клуба одборника ДНС-а Дејана Пјерановића зашто се раније није ушло у процедуру избора директора јавних установа којим су мандати истекли 1. августа и зашто за тај период нису именовани вршиоци дужности директора.

Дискусија је потом отишла у правцу утврђивања надлежности за расписивање конкурса за именовање руководиоца јавних установа.

Усвојен је и извјештај о извршењу буџета града за прву половину године, као и извјештај о раду вртића „Трол“ за 2021/2022. годину иако је шеф Клуба одборника ПДП-а Мирко Петрић предлагао да се ова тачка повуче са дневног реда јер на сједници није био присутан предсједник Управног одбора установе. Подршку је добио и Програм рада „Трола“ за 2022/2023. годину.

Када се ради о кадровским питањима, разријешени су вршиоци дужности чланова УО „Трола“, а на позиције чланова именовани Огњен Суботић, Драгица Ђекић и Срђан Сарић. Разријешени су и вршиоци дужности чланова УО Туристичке организације, а за чланове су именовани Тања Билић и Сања Грубеша, док је Горан Вукичевић именован за вршиоца дужности члана. Донесена је и одлука о расписивању конкурса за именовање једног члана УО ове установе.

Такође, разријешени су и вршиоци дужности чланова Надзорног одбора „Дервентског листа и Радио Дервенте“, а за чланове су именовани Весна Шаин, Дарко Врачевић и Неда Ђалић Маркуљевић.

Скупштина града донијела је и одлуку о привременом стамбеном збрињавању реадмисираних држављана БиХ у становима санираним кроз одговарајући пројекат, као и одлуку о изради дијела Регулационог плана „Центар Исток – Центар Запад“. Усвојене су и одлуке о продаји двије градске парцеле у Индустријској зони предузећу „Фрукта трејд“, као и неколико одлука које се односе на имовинско – правне послове између физичких лица и града.

Зелено свјетло добио је Нацрт одлуке о условима, начину држања и заштити паса и мачака, извјештај о реализацији Гендер акционог плана града за ову и прошлу годину. На лични захтјев Јелена Ђурђевић разријешена је функције члана Градске изборне комисије, а донесена је одлука о именовању Савјета за измјене дијела Регулационог плана „Гаковац“.

Коментаришући данашње засједање градоначелник Милорад Симић истакао је да је тачка дневног реда која се односила на акциони план за провођење препорука поводом трећег по реду позитивног ревизорског извјештаја за град, заслужила пажњу.

– Ми смо имали позитиван ревизорски извјештај о финансијском пословању и усклађености документације 2014. године, а потом и 2018. године, што нас је сврстало у ред малог броја градова и општина којима је то пошло за руком. Трећи ревизорски извјештај који смо добили за 2021. годину је највећа награда и задовољство. Имали смо само двије примједбе, које нису утицале на врсту извјештаја и минорне су, односе се на исплату надокнаде запосленим у локалној администрацији за 8. март, без усклађивања са Правилником, те ваљано пописивање имовине свих јавни установа и предузећа, што ће бити исправљено – казао је Симић нагласивши да ни њему, ни његовим сарадницима не треба захвала одборника за овакву оцјену ревизора, поручивши да чињенице говоре саме за себе.

– Жао ми је једино што наша опозиција не може ни у чему видјети лијепо, бар због Дервенте и РС и због младих људи којима све ово морамо оставити – нагласио је Симић честитавши тројици Дервенћана освајање мандата у Народној скупштини РС.

– Драго ми је да је унесен мир међу наше грађане, иако смо сви још под утиска октобарских дана. Посебна ми је радост честитати тројици народних посланика из Дервенте, двојици из редова СНСД-а и једном из СДС-а који су добили повјерење народа – рекао је Симић.

У свом резимеу данашњег засједања шеф Клуба одборника СДС-а Перо Ђурић истакао је да опозиција и даље настоји да укаже на неправилности у провођењу закона.

– Очевици смо да позиција, у овом моменту, жели да прикаже да ревизорски извјештај потврђује да се у овој локалној заједници ради све по закону, а послије неколико тачака дођемо у позицију да кажемо да то није тако и то је оно на што смо ми читаво вријеме указивали. Ако је директору неке јавне установе истекао мандат 1. августа, а ми тек данас идемо у именовање тог директора, шта се дешавало у та три мјесеца, ко је водио установу и да ли је та особа примала плату и доприносе? Имамо пресуде, које смо иницирали, за Геронтолошки центар у претходном периоду, да нису именовали вршиоца дужности по закону, а имамо случај си а смјеном предсједника Скупштине града, којег је суд поново вратио на посао. Имамо директора Дома здравља коме је истекао мандат у априлу 2021. године и како може бити, у једној локалној заједници, да је он још увијек директор. Сад истиче мандат Управном одбору Дома здравља, и поставља се питање ко ће управљати том установом – рекао је Ђурић.

Шеф Клуба одборника СНСД-а Славко Томаш нагласио је да је ревизија потврдила да локална власт финансија управља домаћински и да се ради у складу са законом.

  • Одборници из других политичких опција константно говоре да власт ради незаконито, а те њихове оцјене је демантовала Главна служба за ревизију јавног сектора РС и дала граду позитивну оцјену, и то за финансијски извјештај и за питање усклађености аката са законом – рекао је Томаш.

Related posts

ПРОЧИТАЈТЕ ЗАКЉУЧКЕ РЕПУБЛИЧКОГ ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ

admin

Светосавље свјетлост која
и у 21. вијеку освјетљава стазе знања, љубави и мира

Derventski List

Новине које Дервенћани воле

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još