ИЗДВОЈЕНОНовости

ПОДРШКА РАДУ ОПШТИНСКОГ ШТАБА И ЈАВНИХ УСТАНОВА

Одборници Скупштине општине једногласно су данас подржали Информацију о предузетим мјерама Општинског штаба за ванредне ситуације донесеним у циљу превенције ширења корона вируса, а подршку је добило и извршење општинског буџета за први квартал ове године, као и рад јавних установа и предузећа у прошлој години.

Начелник општине Милорад Симић изразио је задовољство што су озбиљне теме које су се нашле да дневном реду добиле подршку већине одборника.

– Иако сам размишљао да ће сједница бити проткана предизборном причом, није било тако, већ напротив, имали смо врло конструктивно засједање. На дневном реду нису биле тешке теме, али су биле озбиљне. При томе мислим на информацију о томе како смо прошли у посљедња три мјесеца од почетка пандемије, а констатовали смо да смо ту пошаст држали под контролом. Иако опасност и даље није прошла, ситуацију ваљано пратимо – рекао је Симић додавши да је подршку добио и извјештај о извршењу буџета у првом кварталу, истакавши да је слабије пуњење општинске касе евидентирано у априлу и мају.

– Без обзира на то ја хоћу да вјерујем да ће и ова буџетска година проћи ваљано, а ја сам већ рашчистио с тим да ћемо комплетан капитални буџет од око два милиона марака реализовати, јер нема разлога да не буде тако. Дервента има око 1,9 милиона суфицита из прошле године, а помоћ је стигла и из виших нивоа власти – рекао је Симић.

Задовољство ефикасношћу засједања, с обзиром на обиман дневни ред од чак 47 тачака, истакао је и потпредсједник Скупштине Славен Гојковић казавши да је су расправе биле конструктивне.

 

РАД ОПШТИНСКОГ

ШТАБА

 

Највише ријечи на засједању било је управо о ситуацији у вези са корона вирусом, те мјерама које су надлежни органи доносили у вријеме ванредног стања и ванредне ситуације. Чланови Општинског штаба истакли су да су се водили закључцима и одлукама Републичког штаба за ванредне ситуације, а како се радило о новом вирусу са којим су се први пут суочиле и много развијеније земље и здравствени системи, одговорено је испуњавањем свих задатака.

Члан Општинског штаба и стручни сарадник за послове Цивилне заштите у Општинској управи Драгољуб Кукић  нагласио је да штаб будно пратио ситуацију, која се ни у једном тренутку није отела контроли.

– Истакао бих да је посао одрађен солидно. Све службе које су биле укључене у доношење и провођење мјера, попут Службе за хигијенско-епидемиолошку заштиту Дома здравља, општинска инспекција и комунална полиција, урадили су значајан дио посла. Кроз општински карантин на Плехану прошло је 106 особа и већина их је задовољна третманом који су ту имали, а радује и чињеница да нико од корисника карантина није био заражен – рекао је Кукић.

Директор Дома здравља Мирко Шаран нагласио је да је Општински штаб настојао да направи стабилан колосјек за дјеловање и доношење одлука у ситуацији када се читав свијет суочио са новим вирусом.

– Дом здравља је реорганизовао свој рад како би били на услузи грађанима и како ни једна служба не би трпјела. Хигијенско – епидемиолошку службу, која има три запослена, смо додатно ојачали, а опслуживали смо и карантин на граничном прелазу у Броду, те општински карантин. И данас запослени из Дома здравља одлазе у Ђачки дом у Добоју који служи за смјештај заражених – казао је Шаран додавши да опасност од корона вируса још увијек није прошла, те су опрез и поштивање мјера и даље обавезни.

Начелница Хигијенско – епидемиолошке службе Милена Бјеговић Ђујић нагласила је да су у мору контрадикторних информација у вези са обољењем КОВИД-19, Влада Републике Српске и Републички штаб за ванредне ситуације, а самим тим и Општински штаб, дјеловали увођењем мјера чији је циљ био заштита становништва.

– Корона вирус је нови вирус, са којим се први пут суочио читав свијет. Оно што је у Републици Српској урађено како би се зауставило његово ширење имало је за резултат мањи број обољелих и умрлих у односу на друге земље. У Дервенти смо имали прилику да се припремимо, јер смо дуго имали само једног обољелог. Чак и када је вирус корона потврђен код корисника Дома за старија лица „Златни Луг“ дјеловали смо у складу са инструкцијама надлежних и већина заражених је имала блажу клиничку слику – рекла је др Бјеговић Ђујић.

Она је додала да се дио грађана и раније, а и сада, понаша у складу са мјерама, али да се постојање вируса не може негирати, нити се може са сигурношћу знати како ће се вирус манифестовати на појединцу.

– Иако све земље тренутно попуштају мјере, не смије бити великог опуштања. И даље је веома важно да се поштују прописане мјере, односно ношење маски, физичка дистанца и дезинфекција – истакла је др Бјеговић Ђујић.

Шеф Клуба одборника СДС-а Бранко Катанић подсјетио је да су одборници опозиције тражили да се о овој информацији расправља и на првој ванредној сједници, образлажући то збуњеношћу грађана због мјера и података који се износе.

– Ублажавањем мјера добили смо нову слику и људи су збуњени. Такође, влада мишљење да се љекару не треба ићи уколико то није неопходно – рекао је Катанић.

Шеф Клуба одборника СНСД-а Славко Томаш казао је да су све мјере које је доносио Општински штаб биле у складу са закључцима Републичког штаба, те доношене правовремено.

– Циљ је био да се у Дервенти заштити становништво, те да се минимизују посљедице пандемије. И раније, а и сада, одговорност је на сваком појединцу – истакао је Томаш.

Одборник СНСД-а Славиша Ђураш нагласио је да је најважније да се успјело у томе да се пандемија у Дервенти не прошири и да болест не уђе у Дом здравља.

– Општински штаб и Дом здравља су добро радили, с обзиром да су се са корона вирусом, као и остатак свијета, први пут суочили. Некада рестриктивне мјере морају да буду уведене како не би имали велики број заражених и како би заштити здравствене раднике – казао је Ђураш додавши да је повећањем број тестираних особа и број заражених био већи.

ЈАВНЕ УСТАНОВЕ

И ПРЕДУЗЕЋА

Подршку одборника добили су и извјештаји Дома здравља, вртића „Трол“, Центра за социјални рад, Народне библиотеке „Бранко Радичевић“, Спортског центра, Центра за културу, Туристичке организације, Геронтолошког центра, те Дервентског листа и Радио Дервенте.

Разматрајући рад Дома здравља у прошлој години Бранко Катанић је констатовао је да примарни ниво заштите функционише, али да су проблем специјалистичке службе.

– На који начин можемо помоћи младим здравственим радницима који желе да раде или буду приправници. Сада имамо случај да приправнички стаж приправници дјелимично плаћају – казао је он.

Директор ове установе нагласио је проблем специјализације кадрова, истакавши да се то једно од горућих питања у дервентском Дому здравља.

– Специјализације се не раде плански, ни у надлежном министарству, нити било гдје друго, и то је проблем. На примјер, дио општина ни нема службу за епидемиологију, јер та специјализација кошта око 100.000 марака. Показало се током пандемије колико је значајно постојање те службе. Када се ради о приправничком стажу, тренутна ситуација је избор између два мања зла – рекао је Шаран.

Одборник Славиша Ђураш казао је да су специјализације у Дервенти проблем од када је укинута болница на подручју општине, додавши да је здравствени сектор у тешкој позицији.

– Када усвајамо капитални буџет предност дајемо изградњи инфраструктуре и асфалтирању путева и засеока, те помажемо вјерским заједницама, а истовремено у Дому здравља немамо апарата за ултразвук или магнетну резонанцу – рекао је Ђураш додавши да млади љекари не остају у Дервенти јер немају шансу да напредују у каријери.

Одборницу ПДП-а Сању Димитрић занимало је да ли је планирана едукација и приближавање хранитељства грађанима, с обзиром да у Дервенти постоји само једна хранитељска породица, а 12 дјеце налази се у Дому за незбринуту дјецу „Рада Врањешевић“ у Бањалуци.

Директорица Центра за социјални рад Маја Поповић казала је да је промоција хранитељства један од приоритета у наредном периоду.

Димитрићева је имала примједбе и на извјештавање и обраду тема у Дервентском листу, а в.д. директора овог предузећа Чедо Вујичић подсјетио је да је Дервентски лист један од четири локална листа у Републици Српској који редовно излазе из штампе.

– Дервентски лист је и даље веома читан међу становницима Дервенте, а не само међу члановима породица политичара – исткао је Вујичић.

Одборник Славиша Ђураш додао је да Дервентски лист, иако може бити бољи, у поређењу са неким другим локалним новинама, ипак има примат.

Зелено свјетло одборника добиле су и информације о упису ученика и заступљености стручног кадра и у дервентским средњим школама, а одборник СНСД-а Радован Пазуревић истакао је да је већ годинама актуелан проблем са уписном политиком.

– Уписној политици се и даље не посвећује потребна пажња иако се ове године на нивоу републике почело радити на томе – рекао је Пазуревић наводећи примјер обућарске струке која је од наредне школске године модификована, али не у правцу који је потребан привреди.

Зелено свјетло добио је рад Скупштине општине у прошлој години, али и Извјештај о извршењу буџета за ову годину у којем се наводи да су укупна буџетска средства реализована у износу од 4.334.937 КМ односно 22,9 одсто у односу на планирани износ за 2020. годину од 18.877.500 КМ. Буџетски расходи и издаци реализовани у износу од 3.395.391 КМ или 17,9 одсто.

Када се ради о програму санације и одржавања путева за прошлу годину, који је такође усвојен, Бранко Катанић је казао да се исти износ готово сваке године користи за ове сврхе, а бољитак се на терену слабо види.

– Сматрам да би ситуација на терену могла да буде боља, као и сама динамика обављања посла – казао је он.

Лани је за ове намјене било планирано 200.000 марака, а реализовано је 187.646 КМ. Начелница Одјељења за стамбено-комуналне послове Јефимија Шербић објаснила је да је динамику посла у овој години условила појава корона вируса, али и касније усвајања потребних одлука.

ПОСЛОВАЊЕ ПРИВРЕДЕ

Информација о пословању привреде на подручју општине у прошлој години изазвала је значајнију пажњу одборника. Податке о пословању доставило је 191 правно лице, позитивно су пословала 142 правна лица, а остварена укупна нето добит износи 36.097.733 КМ, што је за 2,59 одсто мање у односу на претходну годину, док су са губитком пословала 43 правна лица, а укупан нето губитак износи 1.892.701 КМ.

– Свеукупна нето добит дервентске привреде остварена у 2019. години износи 34.205.032 КМ. Према подацима Спољнотрговинске коморе БиХ обим спољнотрговинске размјене општине Дервента у 2019. години износио је 613.843.000 КМ од чега је извоз износио 335.772.000, а увоз 278.071.000 КМ.  У извозу регије Добој, Дервента је учествовала са 42 одсто, извозу Републике Српске 8,7, док је у извозу БиХ учествовала са 2,8 одсто – наводи се у информацији.

Према подацима Републичког завода за статистику просјечна мјесечна бруто плата по раднику у 2019. години на подручју општине износила је 1.129 КМ , а просјечна мјесечна плата након опорезивања износила је 781 КМ.

Према подацима Пореске управе Републике Српске на подручју општине Дервента, закључно са 31. децембром 2019. године, било је запослених укупно 6.559 радника, што је за 0,92 одсто мање у односу на стање запослености у истом периоду 2018. године.

Шеф Клуба одборника СДС-а Бранко Катанић упитао је да ли су у наведене податке уврштени подаци за „Унис“ који је у стечају, а одборник СНСД-а Славиша Ђураш одговорио је да подаци из ранијих година не могу бити дио податка за календарску годину.

Начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Славен Пашалић рекао је да дервентска привреда сваке године биљежи раст, казавши да треба узети у обзир да пословање дервентских предузећа увелико зависи од стања у свијету. Он је додао да је у „Унису“ у току стечајни поступак, истакавши да је већ 70-так предузетника у Дервенти поднијело захтјев за неки од видова помоћ намијењене приведе у погледу корона вируса.

Одборник Радован Пазуревић казао је да је потребно ускладити понуду радне снаге са потребама привреде, и то првенствено кроз систем школовања.

На сједници је усвојено и више одлука о продаји градског грађевинског земљишта, а подржане су и кадровске промјене у Управном одбору Геронтолошког центра и скупштинских тијела. Подршку су добиле и информације о запошљавању и стипендирању, те области културе. Усвојена је и информација о остваривању права из области борачких категорија, а Славко Томаш рекао је да представници удружења која се баве питањима ове популације треба да буду позвани на засједања СО када су на дневном реду информације из ове области.

Одборнички додаци

Бранко Катанић је подсјетио да су клубови одборника СДС-а и ПДП-а из својих одборничких додатака током ванредног стања помогли Дому здравља, али да таква информација није наведена у документу који се нашао пред одборницима. Славко Томаш нагласио је и да су се дијела одборничких накнада одрекли и одборници позиције у корист Фонда солидарности РС. Донације Дому здравља, према ријечима Мирка Шарана, стизале су са разних адреса током пандемије, а стижу и данас, додавши да ће списак донатора бити додат као анекс информације о раду Општинског штаба.

Related posts

Ђаци ОШ „Никола Тесла“ наставу ће похађати у ОШ „19. април“ и средњим школама

admin

„ПРЉАЧУ“ ОКИТИЛА НИСКА СТИХОВА

admin

У ДЕРВЕНТИ ЗА САДА БЕЗ ДОДАТНИХ МЈЕРА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još