ИЗДВОЈЕНОНовости

Подршка раду јавних установа и
Градске управе, суфицит 2,3 милиона КМ

Скупштина града усвојила је на данашњем наставку засједања извјештаје о пословању јавних установа и предузећа, те градоначелника и Градске управе за прошлу годину, као и извјештај о извршењу буџета града за 2022. годину са акумулираним суфицитом од 2.294.000 марака.

Наставак сједнице започете 26. априла био је ефикасан, па су углавном без расправе, усвојене све теме дневног реда. Тако су подршку већине одборника добили извјештаји о пословању и годишњи обрачуни Дома здравља, вртића „Трол“, Центра за социјални рад, Народне библиотеке „Бранко Радичевић“, Спортског центра, Центра за културу, Туристичке организације и Геронтолошког центра за 2022. годину, а расправа се повела само о документу који се односи на јавну здравствену установу.

Шеф Клуба одборника СДС-а Бранко Катанић изнио је неколико примједби на годишњи извјештај о пословању Дома здравља.

– Правни је нонсенс да је ова јавна установа без легитимно изабраног директора. У извјештају се види да је буџетски оквир Дома здравља у прошлој години порастао, првенствено због повећања плата запослених, што треба поздравити, али је истовремено исказан и губитак од око 188.000 КМ. Нажалост, јасно је према плану инвестиција да је Дом здравља изгубио утрку за породилиште. То су разлози због којих ја не могу подржати овакав рад, а првенствено сматрам да је за један град недопустиво да не буде правно ријешено питање директора установе – рекао је Катанић.

Одборницу Сања Димитрић занимало је да ли је планиран пријем нових љекара и комплетирање кадра у Дому здравља, те у којој фази је рјешавање проблема педијатра. Димитрићева је похвалила стипендирање кадра од стране ове установе, интересујући се и за рад патронажне службе, те издавање љекарских увјерења.

Директор Дома здравља др Мирко Шаран говорећи о исказаном губитку ове установе казао је да већ годинама у складу са прописима планове пословања доносе у октобру и новембру, док уговор са Фондом здравственог осигурања потписују у фебруару текуће године, што представља проблем.

– Повећање средстава из тог уговора није покрило ни повећање плата запослених, а камоли све остале потребе установе. Лани је, у циљу квалитетније дијагностике, набављен дигитални рендген апарат које је коштао више од 200.000 КМ, чиме се ушло у значајан минус. Тај губитак планирамо дјелимично санирати ове године, а остатак у наредном периоду. Такође, ове године је планирана и набавка мамографа – рекао је др Шаран додавши да је дервентски Дом здравља једна од ријетких здравствених установа која нема неизмирених обавеза по основу пореза и доприноса.

Нагласио је да ова установа трпи посљедице због одлива становништва, што представља проблем при склапању уговора са Фондом здравственог осигурања. Подсјетио је да, када се ради о педијатру, једна докторица ове године завршава специјализацију из ове области, док је још једна докторица упућена на исту специјализацију. Патронажна служба, како је појаснио, свакодневно функционише, а питање издавања љекарских увјерења могуће је у Дому здравља.

– Желим да разријешим и питање легалитета директора Дома здравља. Ја послије 25 година рада у дервентском Дому здравља 31. децембра ове године одлазим у пензију и волио бих да ме на тој позицији замијени неко на озбиљан начин. Трудио сам се сво то вријеме да дам свој максимум и подигнем ниво здравствене заштите у граду и поносан сам на све што сам, заједно са локалном управом, урадио на том плану. Нажалост, данас се покушавају стећи јефтини политички поени на причи о директору Дома здравља – рекао је др Шаран.

Шеф Клуба одборника СНСД-а Славко Томаш казао је да је Дом здравља имао и има органе управљања прописане законом, те је претходна скупштинска већина прије двије године својим дјеловањем јавне установе, па и Дом здравља, доводила у проблеме.

Скупштина града усвојила је и Стратегију развоја социјалног становања за период од 2023. до 2031. године, као и одлуку о коришћењу и наплати паркирања возила на подручју града. На питање одборника Катанића да ли је планирано ширење обухвата зоне паркирања и изједачавања привредника који послују у зони паркирања са онима који се не налазе у њој, начелник Одјељења за стамбено – комуналне послове Срђан Новић рекао је да се нова одлука доноси у сврху увођења казнених одредби, те да је у наредном периоду планирано проширење паркинг зоне.

Скупштина је данас подржала стављање ван снаге Одлуке о истицању назива фирме, а усвојене су и одлуке о давању у закуп стамбеног објекта у центру града непосредном погодбом по почетној цијени закупнине. Усвојене су и одлуке о изради измјене дијела регулационих планова „Град“, „Југ“, Центар Исток – Центар Запад“, као и одлука о продаји гараже у својини града Славку Ћукићу, а прихваћено је и понуђено земљиште као поклон од неколико власника, без накнаде. Подржани су и приједлози одлука о замјени непокретности између самосталног предузетника „Ћусто 1“ и града, те замјени пословних простора између Фонда здравственог осигурања и града, а за потребе проширења вртића „Трол“. Усвојена је и одлука о замјени непоректности између града и Милана Летића.

Зелено свјетло добили су извјештаји о раду градоначелника и Градске управе, Скупштине града и скупштинских радних тијела, као и Одбора за жалбе за прошлу годину.

Усвојен је извјештај о извршењу буџета града за прошлу годину, који је образложио начелник Одјељења за финансије Миле Стринић, нагласивши да је на крају 2022. године кумулативни суфицит износио 2.294.000 марака. Подршку су добили и извјештаји о реализацији програма санације и одржавања локалних путева, програми заједничке комуналне потрошње и уређења градског грађевинског земљишта за прошлу годину, те извјештаји о намјенском утрошку средстава посебних водних накнада и намјенских средстава по основу продаје шумских дрвних сортимената, такође за прошлу годину. Подржана је и информација о стању у области културе, те Информација о стању јавног реда и мира, безбједности грађана и имовине и области безбједности саобраћаја за 2022. годину.

Одборник Уједињене Српске Миодраг Тешендић, током расправе о овој тачки, питао је командира Полицијске станице Миломира Балатуновића за појашњење навода који су се појавили на друштвеним мрежама о крађи у Осињи.

Балатуновић је појаснио да наводи на друштвеним мрежама отежавају рад полицији, али да је тачно да је 6. маја, на Ђурђевдан, пријављена тешка крађа у породичној кући у Осињи код породице Планинчевић.

– Полиција је у року од 48 часова оперативним радом на терену дошла до информација о могућем извршиоцу који је лишен слободе. С тим у вези, јуче је извршен претрес на подручју Травника и Зворника, с обзиром да се ради о лицу из Зворника. Из куће је отуђен пиштољ и око 10.000 евра – рекао је Балатуновић додавши да ће идућих дана Окужном јавном тужилаштву бити поднесен извјештај о почињеном кривичном дјелу.

На питање одборника Бранка Катанића о кретањима миграната на подручју Дервенте, те мјерама које се предузимају на подручјима школа у свјетлу трагедије која се догодила у Београду, командир је објаснио да је полиција присутна у свим школама, те да ће у циљу што боље безбједности ученика бити враћен школски полицајац у образовне установе. Када се ради о мигрантима, Балатуновић је додао да је полиција свакодневно на терену и да се прати кретање миграната, а посебно у пограничним подручјима, истакавши да тренутно највећи прилив представљају групе које се враћају из Новог Града, Оџака и Градишке. На питање одборника Давора Симића, да ли се полицијско присуство може обезбиједити и у предшколским установама, команир је истакао да полиција редовно обилази и ове установе, али да ће овог питање бити кандидовано начелнику Полицијске управе Добој.

Скупштина града усвојила је, у функцији Скупштине јавног предузећа „Дервентски лист и Радио Дервента“, извјештај о раду и пословању овог јавног предузећа за прошлу годину, те именовала Савјет за израду измјене дијела Регулационог плана „Гаковац“. За чланове Градске изборне комисије именовани су Ивона Пејин и Ален Бећировић.

Градоначелник Милорад Симић казао је да се увијек обрадује када се резимира прошла година, а у том свјетлу је било и данашње засједање.

– Морам нагласити да је у буџету града у прошлој години остварен суфицит од око 2.300.000 марака, а расподјела тих средстава биће тема наредних засједања скупштине.  Овим средствима вјероватно ћемо завршити  неке послове из прошле године или ћемо обогатити инфраструктуру. Све то ћемо, надам се, заједно усагласити са одборницима. Драго ми је да су све јавне установе добиле позитивне оцјене што им даје вјетар у леђа да и у овој години још више раде у границама својих капацитета – казао је Симић.

Коментаришући данашње засједање шеф Клуба одборника СНСД-а Славко Томаш казао је да је сједницу обиљежило увајање извјештаја о пословању јавних установа.

– Усвојили смо и Извјештај о раду градоначелника, за шта ми није било схватљиво одсуство расправе, јер опозиција инсистира да се овај извјештај нађе на дневном реду – рекао је Томаш.

Шеф Клуба одборника СДС-а Бранко Катанић рекао је да је ова странка дала своје мишљење о ономе са чим се не слаже.

– Извјештај о извршењу буџета смо подржали, а о осталим тачкама дневног реда било је подијељених мишљења – рекао је Катанић.

Школа и вртић

Градоначелник је додао да је на данашњем засједању донесена и одлука којом се финализују процедуре у вези са просторијама неопходним за проширење вртића „Трол“. Такође, истакао је да је завршен и административни дио посла за реконструкцију објекта Основне школе „Никола Тесла“.

– Сада већ имамо премјер и предрачун који износи 5.270.000 КМ. Ми смо уложили значајна средства, око 140.000 КМ, у припрему документације и желим да вјерујем да ће виши нивои, рачунајући и Владу РС, обезбиједити средства за даље радове. Истовремено, радимо на претпоставци за проширење вртића „Трол“ за око 100 нових мјеста, што би требало избрисати листу чекања. Пројекат није још окончан, али и ту вјерујемо да ће бити потребно издвојити око пола милиона. Такође, у буџету смо резервисали 150.000 КМ за набавку мамографа вриједног 425.000 КМ, а за затварање те конструкције мораћемо да тражимо подршку са виших нивоа власти – рекао је Симић.

Related posts

СРПСКА АНГАЖУЈЕ 76 ЉЕКАРА СА БИРОА

admin

Ћирилица брод који се
брани од најранијег узраста

Derventski List

БОЉИ УСЛОВИ У ОШ „ЂОРЂО ПАНЗАЛОВИЋ“

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još