ИЗДВОЈЕНОНовости

ПОДРШКА РАДУ ЈАВНИХ УСТАНОВА И ПРЕДУЗЕЋА

Скупштина општине Дервента усвојила је на данашњој сједници извјештаје о раду за прошлу годину и планове рада за текућу годину Дома здравља, Дјечијег обраништа „Трол“, Центра за социјални рад, Центра за културу, Геронтолошког центра, Народне библиотеке „Бранко Радичевић“, Спортског центра, док рад Туристичке организације у прошлој години није добио позитивну оцјену.

Начелник општине Милорад Симић изразио је задовољство што су јавне установе, које су продужена рука администрације, добиле позитивну оцјену одборника.

  • Расправа је била добра, видјело се да пуно тога мањка и да је много тога вриједно пажње. Драго ми је да су одборници препознали рад седам јавних установа и „Дервентског листа“, а Туристичка организације није добила подршку и ни сам им не бих дао пролазну оцјену. Ту имамо обавезу да интервенишемо, да ли у смислу претварања те јавне установе у реферат у Одјељењу за привреду и друштвене дјелатности или неки други облик, видјећемо у наредном периоду – рекао је начелник Симић честитајући директорима на подршци која треба да им буде вјетар у леђа.

Највише пажње одборника, током обједињене расправе о раду свих јавних установа и предузећа, изазвале су теме које се тичу рада Дома здравља, између осталога породилишта, педијатријске службе и кадровске политике.

Одборник СНСД-а Славиша Ђураш упитао је директора Дома здравља Мирка Шарана зашто у првој седмици марта у тој здравственој установи није радио ни један педијатар, те изразио сумњу у кадровско рјешење којим се попуњава упражњено мјесто на педијатрији.

  • Према информацијама које имам, педијатар који би за који дан  требао да почне да ради у дервентском Дому здравља, није се показао на претходним радним мјестима. Логично је питање да ли је и Дервенти потребан такав љекар – казао је Ђураш питајући због чега јавност није обавијештена о промјенама у овој служби, те изразио сумњу у оправданост плана за пружање услуга из области педијатрије и за општину Брод.

Он је упитао и када је могуће испунити кадровске услове потребне за функционисање породилишта. Његовог страначког колегу Дарка Бећаревића занимало је да ли игдје у Европи постоји породилиште попут дервентског, а које функционише.

Одборник СНСД-а Радован Пазуревић позвао је пореске обвезнике да на вријеме измире своје обавезе.

– На тај начин обезбјеђују средства за функционисање установа попут Дома здравља – рекао је Пазуревић.

Шеф Клуба одборника СДС-а Бранко Катанић похвалио је чињеницу да је саниран акумулирани губитак Дома здравља, али је подсјетио да ништа није урађено по питању набавке опреме за породилиште. Одборница ПДП-а Сања Димитрић предложила је да се обезбиједи медицински тим и возило за допремање хитних случајева породиља до најближег породилишта, те патронажну службу чије би особље обилазило и пружало помоћ мајкама првих дана по доласку кући.

Одборник СДС-а Перо Ђурић упитао је да ли постоји могућност да се хитни случајеви из Дервенте медицински збрину у Бањалуци.

  • Дешава се да приликом несрећа, повријеђени буду пребачени у Дом здравља Дервента, потом у добојску болницу, а тек она у УКЦ Бањалука. Тако се губе драгоцјене минуте – казао је Ђурић упитавши шта је могуће урадити да би се обезбиједили кадрови за функционисање породилишта.
  • Стиче се утисак да је слаба спрега између републиче и општинске власти – казао је Ђурић.

Директор Дома здравља др Мирко Шаран рекао је да је проблем педијатрије ријешен, јер ће од понедјељка та служба имати два педијатра и радити у двије смјене, а да је припремљено и алтернативно рјешење. Истакао је да борба за опстанак породилишта у Дервенти траје већ 20 година.

  • Од затварања породилишта покушали смо кроз слање доктора на специјализацију и опремања просторија, да дамо импулс и покажемо добру вољу. Према садашњем правилнику који регулише рад ванболничких породилишта, потребно нам је барем пет година да испунимо тражене услове. Чинимо напоре да покушамо надлежне убиједити да нађемо компромисно рјешење. Наш идеал је да имамо салу, крв, анестезиологе, трансфузиологе и све остало што се правилником од нас тражи, али у међувремену нам треба прелазно рјешење. Не заговарамо нижи степен здравствене заштите ни повећан ризик, али треба нам могућа варијанта у овом моменту – рекао је Шаран додавши да и сада постоји могућност превоза хитних случајева породиља, те да су бабице запослене у Дому здравља увијек ту за помоћ и савјете.
  • Слажем се да би било много једноставније да поједини пацијенти буду пребачени одмах у Бањалуку, али правила налажу да се повријеђени збрињавају у најближем медицинском центру вишег ранга. Ипак, за промјену такве процедуре потребан нам је пристанак чланова породице – објаснио је Шаран.

Директор Центра за социјални рад Самира Фејза, одговарајући на питање одборника Ђурића о правима на социјалну помоћ, одговорила је да се та установа придржава закона, те да су поједине одредбе из Закона о социјалној заштити благо тумачене, због чега је приликом ревизије право изгубила готово половина корисника, што је изазвало незадовољство.

Директор вртића „Трол“ Гордана Симић, на питање одборника СДС-а Владе Ковачевића о проширењу буџета ове установе за 2019. годину, појаснила је да је буџет увећан због проширења капацитета и пријема још бар 80 дјеце у установу, односно у дограђени дио вртића,што изискује додатне трошкове. На Ковачевићево питање због чега је цијена у јавним вртићима у околним општинама значајно нижа него у дервентском, Симићева је појаснила да вртићи у окружењу немају умањену цијену за друго дијете од 50 одсто као у Дервенти или бесплатно за треће, него се за сву дјецу плаћа пуна цијена.

Одборника Перу Ђурића је занимало шта ће руководство обданишта подузети у вези са пробијањем рока за доградњу вртића, а одговор је дао начелник Одјељења за стамбено-комуналне послове Горан Јевтић подсјетивши да се вртић дограђивао мимо грађевинске сезоне, али да су радови ипак изведени.

– Планирамо да дјеца у дограђени дио вртића уселе са почетком нове школске године – поручила је Симићева.

В.д. директора Геронтолошког центра Ђурђа Додиг Пијетловић, одоговарајући на питања о почетку рада ове установе, поновила је да нико из Дервенте не може да утиче да темпо извођења радова, те да је општина свој дио посла завршила, а да се тренутно чека на опрему.

Одборник СНСД-а Славко Томаш подсјетио је да све јавне установе послују позитивно и сервисирају обавезе на вријеме, те да се из године у годину понавља иста проблематика у самим извјештајима.

  • У оквиру ових извјештаја о раду требало би да буду извјештаји управних одбора. Ако их је Скупштина општине именовала, требало би да имамо увид у то што они раде – истакао је Томаш додавши да јавне установе наилазе на разне проблеме.

Рад јавних установа и предузећа похвалио је и шеф Клуба одборника СНСД-а Денис Пијетловић.

На крају засједања Скупштина општине, у функцији Скупштине предузећа, усвојени су извјештај о раду „Дервентског листа и радија Дервента“ у прошлој години, као и програм рада и пословања за ову годину. В.д. директора овог предузећа Чедо Вујичић указао је на бројне проблеме са којима се ово предузеће суочава, а који се понајвише односе на финансијско стање које угрожава и рад и сам опстанак предузећа. Одборници и позиције и опозиције сложили су се да новинари Дервентског листа имају прениске плате, те да се овом предузећу треба помоћи да опстане.

Related posts

ИНТЕРВЈУ МИЛОРАД СИМИЋ: НА ПРАВОМ СМО ПУТУ

admin

МЛАДИ ГОВОРНИЦИ УЉЕПШАЛИ „АРТ СЦЕНУ“

admin

Његовање тековина
НОР-а примарни задатак

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još