ДруштвоИЗДВОЈЕНО

ПОДСТРЕК ПОЉОПРИВРЕДИ ВЕЋИ ОД 300.000 КМ

Континуирана подршка Општинске управе за развој пољопривреде и села није изостала ни ове године, а пољопривредницима је из општинске касе у 2020. години исплаћено више од 302.000 марака.

За подстицаје у пољопривреди у овогодишњем буџету намијењено је, као и претходних година, 350.000 КМ, а подстицаји су одобравани свим подносиоцима захтјева који су испуњавали услове прописане правилником о додјели подстицаја.

Из Одјељења за привреду и друштвене дјелатности казали су да је Комисија за подстицај развоја пољопривреде и села запримила укупно 284 захтјева, од којих се највећи број, односно 92 захтјева, односио на подстицај за приплодну стоку за шта је исплаћено 78.600 КМ.

– За производњу приплодних јуница поднесена су и реализована 22 захтјева у вриједности од 13.650 КМ, док су за производњу и узгој квалитетно приплодних свиња реализована 44 захтјева, а подстицајна средства  су исплаћена у износу од 33.000 КМ. Свих 26 запримљених захтјева за производњу и узгој квалитетно приплодних оваца и коза су реализовани, а подстицајна средства су исплаћена  у износу 31.950 КМ – појаснили су из овог одјељења.

Објашњавају да су за производњу меса, у коју спада и тов јунади, свиња и пилића, реализована 33 пристигла захтјева, а исплаћено је укупно 26.220 КМ.

– Од тога је за тов јунади, по седам захтјева исплаћено 9.600 КМ, за тов пилића 14.460 , а за тов свиња 2.160 марака – објаснили су из одјељења.

За формирање мини фарми поднесен је један захтјев и исплаћено је 2.100 КМ, док је за производњу млијека реализовано 75 захтјева у вриједности од 131.360 марака.

Из овог одјељења истакли су да је за узгој 7.621 пчелињих друштава издвојено 30.484 марака, при чему је реализовано 60 захтјева, а запримљена и реализована су и два захтјева за воћарску и виноградарску производњу за шта је исплаћено 5.610 КМ. За производњу поврћа и цвијећа исплаћено је 16.002 марака.

Подстицајна средстава у износу од 4.116 марака исплаћена су за производњу љековитог, ароматичног и индустријског биљка, те производњу хељде, а за узгој препелица исплаћено је 400 КМ, док је за органску производњу поднесен један захтјев, те је исплаћено 1.560 КМ.

– За хемијску анализу узорака пољопривредног земљишта, општина је потписала Уговор  са Пољопривредним Институтом из Бањалуке, и поступак је још у току – истакли су из Одјељења за привреду и друштвене дјелатности.

Додали су да је општина Дервента до сада учествовала у реализацији Пројекта развоја руралног пословања у сарадњи са Јединицом за координацију пројеката у пољопривреди при Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, односно ИФАД-ом, а вриједност реализованих пројеката за ову годину износи око 35.000 КМ, док је општина износом од око 3.500 КМ суфинансирала пројекате набавке осам пластеника, као и за производњу краставаца корнишона , као и паприке и парадајза.

У току је поступак реализације пројекта садње воћарских култура шљиве и крушке у 2020. години.

Начелник општине Милорад Симић истиче да је подстицање пољопривредне производње једно од основних опредјељења Општинске управе и да се за ове намјене већ неколико година у буџету планирају значајна средства.

– Важно је нагласити да подстицају увијек буду исплаћени у току календарске године у којој је захтјев поднесен. Исто тако, желим да нагласим да је пракса већ неколико година да се подстицај исплаћује свим пољопривредницима који поднесу захтјев и испуне услове дефинисане Програмом подстицања пољопривредне производње. Таква пракса биће настављена и у наредном периоду, с нагласком на што шири обухват и што озбиљнију подршку онима који се опредијеле да живе од пољопривреде и да развијају производњу – рекао је Симић.

Према подацима Општинске управе, до сада је из општинског буџета за развој пољоприведе и села исплаћено око шест милиона марака, док са виших нивоа власти у пољопривреду на подручју Дервенте уложено око 18 милиона КМ.

Износи

Максималан износ подстицаја које је могло добили пољопривредно газдинство у току године, по основу једног или више видова производње, је 3.000 КМ, док је у случају да пољопривредна газдинства имају 25 и више музних грла или користе средства за набавку нове технолошке опреме, максимални износ подстицаја који су могли остварити био до 5.000 КМ.

Related posts

СТИЖЕ НОВИ СНИЈЕГ, РАЗВЕДРАВАЊЕ У НЕДЈЕЉУ

admin

Расписан конкурс за студентске и ђачке стипендије

admin

Расписан позив за чланове
Одбора Омладинске банке

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još