ДруштвоИЗДВОЈЕНО

ПОЛА ВИЈЕКА ЊЕГУЈУ МУЗИЧКЕ ТАЛЕНТЕ (ФОТО)

Пола вијека дугу традицију Основне музичке школе у Дервенти, гдје тренутно ноте и композиције изучава чак 150 ђака, краси епитет установе која је одњеговала бројне таленте, а гитара, хармоника и клавир из године у годину привлачи све више најмлађих поклоника.

Прва музичка школа у Дервенти основана је школске 1969/1970. године и од тада до данас, бројни суграђани прошли су кроз музичко образовање под окриљем свог града, а музикалност и таленат за неки од инструмената одлика је града на Укрини. Стога, не чуди што је интересовање за корачањем стазом музике све веће међу основцима.

Музичка стаза

дуга шест година

Ученици основно музичко образовање стичу током шест година, почевши од трећег разреда основне школе, када могу да крену у припремни разред музичке школе.

– Постоје случајеву да упишемо и млађе ученике, уколико  увидимо да се ради о изузетно музикалној дјеци са којом се може радити. Ове године око 150 ученика стиче музичко знање, а подијељени су у шест класа клавира, двије класе гитаре и три класе хармонике, а можемо рећи да је то максималан број који школа може да прими, јер смо до сада, сваке године имали од 130 до 140 ученика – објаснила је професорица музике Милијана Жунић додавши да у овој музичкој школи поред професора из Дервенте, предају и професори из Бањалуке и Бијељине.

Настава се изводи у згради Основне школе „Никола Тесла“ и то у осам просторија које су на располагању ђацима музичке школе.

– Недостатак просторија условио је и број ученика, самим тим и професора, али и бројност инструмената. Имали смо намјеру да у наставни програм укључимо и виолину, али је засад, то немогуће. Надамо се да ћемо у скорије вријеме добити могућност да дјелујемо у адекватном простору са бољом музичком изолацијом која је пресудна у нашем раду – кажу овој школи.

Инструменти

и простор

Још једна од препрека у раду музичке школе јесте дотрајалост и инструмената.

– Проблем са којим се већ дуже вријеме боримо јесу инструменти који су поприлично дотрајали. Ми који се бавимо музиком покушавамо да укажемо на тај проблем и значај инструмената, како би дјеца, ако већ свирају и уче тај инструмент, осјетили како стварно звучи сваки тон на правом инструменту, да осјете механизам, код клавира дирке и начин извођења, брзину и лакоћу извођења тонова – објаснила је професорица клавира и хармонике Мирјана Ђукић додавши да је свирање на дотрајалом пијанину добро за вјежбање, али не и представљање музичких композиција у њиховом правом интензитету.

– Неопходно је и да свака музичка школа има своју салу или дворану гдје ће одржавати концерте, гдје ће дјеца наступати сваког мјесеца. Наши ученици имају доста потенцијала, али немају могућност да се покажу и докажу као ученици других музичких школа које су много млађе од наше – објасниле су професорице Жунић и Ђукић.

Ипак, сви недостаци који отежавају вјежбање и стицање знања нису спријечили ученике музичке школе да на бројним такмичењима поберу награде и похвале.

– Учествујемо на републичким и међународним такмичењима, а неки од најпознатијих од њих су, такмичење за младе пијанисте бањалучки „Бијенале“ који се одржава сваке друге године, „Примавера“ у Бијељини, те такмичење у Аранђеловцу у Србији, гдје су наши ученици својим талентом и радом плијенили посебну пажњу. Што се тиче такмичења за хармонику, гостујемо у Смедереву, те на фестивалу „Акордеон арт“ у Источном Сарајеву, док се такмичења за гитару на којима учествују одржавају у Бањалуци и Сарајеву – казала је Ђукићева додавши да су и протекле године ученици били спремни за сва очекивана такмичења, али је усљед неповољне епидемиолошке ситуације у вези са корона вирусом, све стопирано.

„Љетна арт сцена“

Пројекат који је испунио протекло љето, а који је покренут у циљу промоције културне сцене града и набавке пијанина, „Арт сцена“, према ријечима професора музичке школе, итекако је био позитиван моменат.

– Та прича још увијек није готова. Манифестација је показала да Дервента има значајан културни потенцијал. И даље не одустајемо од идеје да прикупимо недостајући износ новца за куповину пијанина. Потребно је да, барем у Народној библиотеци „Бранко Радичевић“ имамо полуконцертни клавир – објаснила је Милијана Жунић.

Историјат

Основна музичка школа у Дервенти почела је са радом школске 1969/1970. године, а школу је основао Општински центар за културу и била је смјештена у Дому културе. Од 1973. године ради као самостална музичка школа, а од 1988. године њене просторије се налазе у згради ОШ „Никола Тесла“. Рад школе је био прекинут током посљедњег рата, од 1992. до 1995. године.

Related posts

Ученици укрстили вјештине
у слагању Рубикове коцке

Derventski List

ВАКЦИНАЦИЈА ДЈЕЦЕ СЕ НАСТАВЉА ПРЕМА ПЛАНУ

admin

Гласајте за кандидате за најбоље спортисте

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još