Друштво

Помен жртвама Чардака убудуће
посљедње недјеље априла

Скупштина Удружење ратних заробљеника Дервенте на синоћној сједници једногласно је донијела одлуку да годишњица страдања Срба са Чардака од идуће године буде обиљежавана посљедње недјеље у априлу, а Скупштина није прихватила оставку предсједника овог удружења Драге Кнежевића. 

На сједници су усвојени извјештај о раду за прошлу и план рада удружења за 2023. годину, а осим понуђене оставке предсједника, расправљало се и о посјети предсједника Хрватске Зорана Милановића и одликовању 103. бригаде ХВО-а у Дервенти.

Кнежевић је казао да је оставку понудио како би послије вишегодишњег вођења удружења дао прилику неком другом.

– На челу удружења налазим се годинама и желио сам да неко други преузме ову дужност. Међутим, моја оставка није прихваћена – рекао је Кнежевић додавши да су бивши логораши огорчени посјетом Милановића и одликовањем 103. бригаде.

– Одликована бригада је починила велике злочине, побијене су цијеле породице Живковић, Зорић, Лазаревић, а нико за то осумњичен и не води се поступак. Није људски награђивати и промовисати заслужне за злочине, а одликовањем се долива со на још свјеже ране. Становништво је узнемирено, а његов долазак није могао проћи без сазнања институција, с обзиром да постоје протоколи – додао је Кнежевић.

Када се ради о обиљежавању годишњице злочина над Србима са Чардака, Кнежевић је рекао да је одлучено да то од идуће године буде посљедње недјеље у априлу.

– То је најближи датум ономе када се злочин и догодио, 26. априла 1992. године. До сада су обиљежавања организована на Мали Васкрс, али овај празник је покретан и често се поклопи са одавањем почасти страдалим у Доњој Градини. Вјерујемо да ће убудуће помен – парастосу жртвама Чардака моћи да присуствују и представници републичке власти – додао је Кнежевић. 

Скупштини је присуствовао и шеф Одсјека за борачко – инвалидску заштиту Станиша Микеревић који је казао да је чланове удружења упознао са новим пројектима.

– Конкурисали смо за новчана средства код министарства за неколико пројеката, од којих је један доградња Спомен – комплекса „Чардак“ и реконструкција споменика на Томасовом брду. То су захтјевни пројекти и имамо информацију да ће нам помоћ за њихову реализацију бити одобрена – рекао је Микеревић.

Одавање поште жртвама Чардака ове године најављено је за недјељу, 23. април, односно на Мали Васкрс.

Related posts

ПРВАЧИЋИ ПРИРЕДБОМ ОБРАДОВАЛИ НАЈМИЛИЈЕ

admin

Пакетићима обрадовали
више од 100 суграђана

Derventski List

Захвалнице ученицима за прво даривање крви

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još