Култура

Помен, изложба и поетски час

Поменом у Старој цркви у Српској вароши,  полагањем цвијећа и паљењем свијећа на вјечном почивалипту у суботу ће бити обиљежена годишњица смрти дервентског књижевника, новинара и потпуковника Војске Републике Српске Савка Пећића.

Послије помена у Народној библиотеци „Бранко Радичевић“ биће отворена изложба из дијела легата који је прије смрти оставио овој установи, а планиран је и поетски час који ће одржати дервентски и гостујући пјесници.

Из Српског књижевног клуба „Вихор“, који са Пећићевом породицом и Народном библиотеком организује обиљежавање годишњице, додали су да ће бити представљене и двије Пећићеве књиге које је објавио пред саму смрт „Сви моји родови и плодови“ и „Билећке анегдотице“.

Помен у цркви у Српској вароши заказан је у девет часова, а услиједиће излазак на гробље, а потом посјета библиотеци.

Савко Пећић рођен је 1949. године у Појезни као девето дијете у породици. Основну и средњу школу завршио је у Дервенти, док је диплому инжењера техничких наука стекао на Високој техничкој школи у Загребу. Учествовао је у оснивању Књижевног клуба „Вихор“, а као гимназијалац 1967. године своје прве стихове објавио је у Дервентском листу. Објавио је више збирки пјесама, књигу прозе и поезије „Живот и сјећања“, пјесме за дјецу „Весела парада“, затим књиге „Дервентске каскаде“ и „Животок“, а поводом 50 година стваралаштва књигу „Моје причице и записи“. Аутор је и хронолошке монографије о манастиру у Доњој Бишњи „Живи извор духовне воде“. Током 2022. године објавио је збирику „Сви моји родови и плодови“ у којој су се нашле пјесме које је објавио у ранијим збиркама, те књигу „Билећке анегдотице“ посвећену његовим војничким данима. Пећићева дјела била су заступљена у бројним збиркама прозе и поезије, антологијама, зборницима, монографијама и часописима. Поред писања стихова којима је био вјеран од основне школе, бавио се новинарством. Основао је Међународне илинданске књижевне сусрете „Прљача“ на ријеци Укрини и био је члан више удружења писаца, те добитник бројних признања, између осталих општинске захвалнице која се додјељује заслужним грађанима Дервенте. Био је потпуковник Војске РС.

Related posts

Књижевно вече посвећено Мухамеду Конџићу у суботу

admin

УМЈЕТНОСТ НАСТАЈЕ КАДА СЕ ЧОВЈЕК ОСЛОБОДИ

admin

Културну сцену обогатиће градски хор

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još