ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Посна трпеза осјетно скупља

Православни вјерници сутра, 28. новембра, почињу Божићни пост припремајући се за најрадоснији хришћански празник, рођење Христово, а посна трпеза ове године осјетно је скупља него претходних година, првенствено због поскупљења рибе, уља и других намирница.

Уз духовно, четрдесетодневни пост представља и тјелесно прочишћење, уз уздржавање од мрсне хране, а трговци су се побринули да у понуди не мањка рибе и друге хране која чини посну трпезу, али по измијењеним цјеновницима. Литар уља у девентским продавницима кошта од три марке, па навише, а свјежа риба у зависности од врсте, али и продавца.

У рибарници „Миленијум“ свјежи, неочишћени шаран кошта осам марака, што је за пола марке више него прошле године.

– У понуди имамо домаћег шарана од два до шест килограма као и пастрмку, амура, сома, толстолобика и смуђа – казао је власник рибарнице Душко Вујичић додајући да је чишћење рибе пола марке за килограм, а цијене печења ће тек бити утврђене.

У „Рибарству Марјановић“ истичу да свјежег, неочишћеног шарана продају по цијени од 6,80 КМ, за килограм док је очишћена и исјечена риба 7,50 марака.

– Модернизовали смо производњу рибе набавком машина за чишћење и сјечење рибе и због тога имамо простора да цијене остану у домену прошлогодишњих, а чак је неочишћен шаран јефтинији него лани – казао је власник предузећа Станиша Марјановић те додао да за сада не мањка поруџбина.

Осим шарана произведеног у Билећком језеру,  „Рибарство Марјановић“ у својој понуди има и толстолобика, амура и пастрмку.

Свјежу и залеђену рибу, како ријечну. тако и морску, у понуди имају и „Корт“ маркети.

– Као и претходне године од свјеже рибе у понуди имамо шарана, који се и највише продаје у сезони поста, али и пастрмку. Када је у питању залеђена риба, ове године је несташица плавог ослића, али бијелог има довољно. Имамо скушу, лосос, бакалар, ораду, бранцин и гирицу – казали су из „Корта“ додавши да су цијене рибе више за пет до десет одсто у односу на прошлу годину, у зависности да ли се ради о риби узгојеној у домаћим рибњацима или је ријеч о увозу.

Шесточлана породица Николић из Агића припрема се за почетак Божићног поста. С обзиром на поскупљења рибе и осталих намирница, посну трпезу ће, како су истакли, прилагодити

Православно схватање

Божићна пост траје од 28. новембра до Божића, односно 7. јануара, а вјерници се током 40 дана уздржавању од мрсне хране, злих мисли, похотних жеља и рђавих дјела, умножавајући молитаве и доброчинства. Према православном хришћанском схватању, пост је душевна храна, припрема за свету тајну причешћа, савладавање искушења и стремљење ка чистоти духа и тијела.

Related posts

ЗАРАЖЕНА ТРИ РАДНИКА ДОМА ЗА СТАРИЈА ЛИЦА У ДЕРВЕНТИ

admin

Матурантима приближени
студијски програми

Derventski List

ЖУНИЋ: ВАНРЕДНО СТАЊЕ ЗА БРЖУ РЕАКЦИЈУ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još