ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Посљедњи дан школе за 232 матуранта

Матуранти Стручне и техничке школе и Средњошколског центра „Михајло Пупин“, њих 232, данас се опраштају од школских клупа, а усљед пандемије корона вируса, изостало је уобичајено славље и поворке улицама града.

Ипак, матуранти су се потрудили да посљедњи дан школе обиљеже, па макар и скромније него што би жељели. Обучени у мајице са натписима и мотивима, насмијаних лица и вожњом улицама града, свој улазак у свијет одраслих матуранти су обиљежили у складу са епидемиолошким мјерама.

Помијешане емоције због завршетка школе, и нешто другачијег обиљежавања од очекиваног, истакла је и директорица Стручне и техничке школе Бранка Јовић обративши се матурантима у писму, пожеливши им срећу на даљем зацртаном путу, подсјетивши на све лекције које су научили током посљедње године.

Драги матуранти,

Данас ће звонo посљедњег школског часа озваничити крај ваше наставне године. Другачије него што сте сањали.

Без трубача.

Без традиционалног окупљања.

Без загрљаја и пољубаца.

Са много уздаха и емоција.

Ви сте одрасли и зрели људи, наши виртуални хероји. У времену неизвјесности, показали сте озбиљност и одговорност. Школски ходници су задњих годину дана, пусти и мирни. Нема галаме, гужве, задиркивања. Осмијеси су сакривени иза маски. Велики одмор нема своју драж, у ствари, њега више и нема. Ходници одишу средствима за дезинфекцију. Можда вам се чини да сте кажњени, као да вам је неко украо ову годину школовања, која је требала бити посебна.

Не, не размишљајте тако. Осим лекција, рађених по наставном плану и програму, савладали сте оне животне које се не заборављају. Научили сте, како чувати себе и друге, спознали колико смо потребни једни другима, увидјели колико је важан непосредан контакт и како професорска ријеч има топлоту, макар некада била изговорена повишеним тоном.

Бирајте своје стазе у животу паметно. Разумом. Али, не искључујте срце. Оно вам увијек покаже прави пут. Будите људи и онда када је то тешко бити. Све побједе и поразе прихватите достојанствено. Од краја правите почетке. Свијетлије и љепше. Вјерујте у своје снове и живите пратећи своју мисао и глас свога срца, јер тако можете бити сигурни да живите свој живот, а не туђе мисли и жеље.

Овим задњим звоном не престаје учење. Учење је као веслање узводно. Ако престанеш веслати, однесе те натраг.

Драги матуранти, желим вам успјешан завршетак вашег средњошколског образовања. Срећан одабир будућег факултета, радног окружења. Сву срећу овога свијета.

Ова школа и овај град вас воле.

Чекају на вас, да би сви постали бољи– рекла је Јовићева у писму којим се обратила матурантима.

Срећу у остварењу циљева, наставку школовања и животним стазама, матурантима је пожелио и директор Средњошколског центра „Михајло Пупин“ Предраг Дринић.

– Данас је посљедњи дан једне етапе живота за једну од најбољих генерација наше установе која броји 109 ученика. Ова генерација изњедрила је велики број одличних ђака, дивних младих људи који су и у овим тешким временима успјели да се прилагоде и истакну знањем и да се на тај начин представе и буду најбољи амбасадори наше школе и града, што не сумњам да ће наставити да чине. Ово је уједно и прва генерација коју ће обиљежити матура одјељења ученика информационих технологија који су остварили запажене резултате на разним такмичењима. Свим овим младим људима, оптимистичним, веселим и жељним знања желим много среће и успјеха у стремљењима која су себи зацртали- казао је Дринић.

И ове године, као и прошле, изостаће и матурске забаве, с обзиром да су одлукама Републичког штаба за ванредне ситуације, и даље забрањена јавна окупљања.

Related posts

НАРЕДБА О РАДНОМ ВРЕМЕНУ ЗА 9. МАЈ

admin

ЗВОНА ОД ДАНАС У ЗВОНИКУ

admin

Дервентски лист у Црнчи: Порфирије никада није заборавио родни крај

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još