НовостиРС-РЕГИЈА

Потрошачка корпа за мјесец поскупјела за око 27 КМ

Синдикална потрошачка корпа за фебруар износи 2.079 КМ и просјечна плата од 1.091 КМ покрива је са 52,48 одсто, саопштено је из Савеза синдиката Републике Српске.

Према ранијим подацима савеза, потрошачка корпа за јануар износила је 2.051,73 КМ, што значи да је у међувремену поскупјела за нешто више од 27 марака.

Синдикална потрошачка корпа, иначе, садржи трошкове за прехрану, становање и комуналне услуге, текуће одржавање домаћинства, одјећу и обућу, хигијену и његу здравља, превоз, образовање и културу.

– Породице у Републици Српској су највише новца у прошлом мјесецу трошиле за набавку прехране 846 КМ, за становање и комуналне услуге 593 КМ, те за текуће одржавање домаћинства 111 КМ. Набавка обуће и одјеће у прошлом мјесецу коштала је 148 КМ, хигијена и њега здравља 93 КМ, превоз 200 КМ, образовање и култура 83 КМ – навели су из Савеза синдиката.

Просјечна плата након опорезивања (нето плата) у Републици Српској исплаћена у фебруару износила је 1.091 КМ и већа је за 49 КМ у односу на просјечну плату исплаћену у јануару.

Из Савеза су саопштили да је у Српској највећа просјечна плата у фебруару исплаћена у области вађења руда и камена и износи 1.560 КМ, а најнижа у грађевинарству – 789 КМ.

(Независне новине)

Related posts

ТРИ НОВА СЛУЧАЈА КОРОНА ВИРУСА У ДЕРВЕНТИ

admin

Вече светосавља и
хуманости испунило мисију

Derventski List

Дервенћани у одличној атмосфери
на тргу дочекали Нову годину

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još