ДруштвоИЗДВОЈЕНО

ПОЧЕЛА ВАКЦИНАЦИЈА ПРОТИВ ГРИПА

У Дому здравља Дервента од 19. новембра доступна је вакцина против грипа за категорије осигураника чије трошкове вакцинације сноси Фонд здравственог осигурања РС.

То су обољели од шећерне болести који примају инсулин, пацијенти са исхемијском болести срца са уграђеним стентом или бајпасом, пацијенти који имају уграђене вјештачке валвуле или пејсмејкер, те бољели од хроничне бубрежне слабости. Право на бесплатну вакцину имају и пацијенти који су на хемодијализи, обољели од малигних болести који су завршили са хемиотерапијом и немају клиничких знакова болести, као и бољели од мишићне дистрофије и мултипле склерозе и дјеца лијечена од реуматске грознице са промјенама на срцу и цистичне фиброзе.

– Од 19. новембра у нашој установи доступне су и вакцине против грипа за особе које желе да се на овај начин заштите од грипа, а не спадају у наведене категорије осигураника. Цијена вакцине за њих износи 22 КМ – саопштили су из Дома здравља гдје наглашавају да се вакцинација обавља послије прегледа породичног љекара.

Истигу да се вакцинација против грипа препоручује свима, а посебно особама старијим од 65 година, обољелим од шећерне, кардиоваскуларних и малигних болести, као и особама са хроничним обољењима плућа и са хроничном бубрежнеом слабошћу.

– Вакцинација је најсигурнија и најефикаснија мјера превенције грипа. Дјеци која до сад нису била у контакту са вирусом препоручује се вакцинација у два пута са размаком од мјесец дана између доза. Потребно је да од давања вакцине протекне најмање 15 дана да би се развио имунитет на вирус грипа – рекли су у Дому здравља.

Четворовалентна

Ове године вакцина против грипа је четворовалнтна, односно садржи четири типа вируса, с тим да се сваке сезоне прави нова вакцина, која садржи оне типове вируса који се тренутно налазе у циркулацији у свијету и даје се у једној дози.

Related posts

ВОДА ЗАМУЋЕНА, ПРОКУХАТИ ЈЕ ПРИЈЕ УПОТРЕБЕ

admin

Школа у Осињи добила видео – надзор

admin

Ђаци вриједно
увјежбавају хорске изведбе

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još