ИЗДВОЈЕНОНовости

Почела изградња водовода за јужни дио Дервенте

Почетак изградње главног цјевовода осињског водовода озваничен је данас код резервоара на Томасовом брду, одакле ће се око хиљаду домаћинстава шест села снабдијевати питком градском водом.
Почетку радова присуствовали су бројни мјештани Црнче, Церана, Осиње, Појезне, Мале и Велике Сочанице, градоначелник Милорад Симић са сарадницима, одборници у градској Скупштини, шеф Клуба посланика СНСД у Народној скупштини РС Игор Жунић, представници „Комуналца“ и извођача радова.
Сви редом истакли су историјски значај овог пројекта, а главни цјевовод кичмом водовода за јужни дио града. Послије изградње магистралног цјевовода слиједи и градња 22 секундарна вода.
Пуне 73 године градску воду чекао је Раде Пејић из Црнче, који се захвалио свима који су допринијели да се овај пројекат реализује.
– Овај дан сви ми који чекамо воду треба да славимо као крсну славу и не можете замислити колико нам је ово важно, јер се види да ће вода потећи из наших славина. За нас који немамо градску воду ово је већи успјех него да добијемо шестицу на лоту – рекао је Пејић.
Задовољство са мјештанима подијелио је градоначелник Милорад Симић истакавши да је данас срећан дан за Дервенту.
– Заиста се радујем што су започели радови који треба да буду завршени у року од пет мјесеци, а извођач нас увјерава да ће то бити готово и раније. Потисни цјевовод дуг је око 17 километара, а упоредо радимо 22 пројекта за  секундарне водове и домаћини ће обезбиједити дио средстава као своје учешће, као што је то случај и са свим остал6м дервентским водоводима. Процијенили смо да ће пројекат коштати око четири милиона и нисмо тражили ништа, а до сада смо уложили 1,2 милиона како бисмо људима показали озбиљност. Очекујемо да ће изградња коштати око 4.000 КМ по домаћинству, а домаћини ће плаћати по 1.500 КМ, док ће преосталу разлику сносити град.
Било је опструкција, али се све поредало – рекао је Симић додајући да је новац за овај пројекат обезбијеђен.
До сада се за прикључак на водоводну мрежу пријавило око 860 домаћинстава са подручја које ће водовод снабдијевати, а процјене су да ће их бити око 1.000. Важно је напоменути да сви који се предомисле и пожеле да се укључе, могу то да ураде док год трају радови, односно до предаје водовода на кориштење. Послије тога, домаћинства ће уз учешће морати плаћати и таксу која износи око 1.000 марака.

Related posts

За матурскe вечери 12.000 КМ из градског буџета

admin

Нерадни 1, 2. и 9. јануар, те Бадњи дан и Божић

admin

Игралиште на Чардаку добија обрисе

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još