РС-РЕГИЈА

ПОЧЕЛА ИЗГРАДЊА МОСТА НА САВИ

Почетак изградње моста преко ријеке Саве, једног од најзначајнијих пројеката који заједнички реализују Република Српска, БиХ и Хрватска, озваничен је данас у мјесту Чатрња код Градишке.

Премијер Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да је ово велики дан за РС, јер изградњом моста Српска и БиХ отварају врата према ЕУ.

– Наши изграђени аутопутеви овим добијају прави смисао. Овај мост који ће повезивати двије државе је више од тога. Он ће омогућити бржи развој РС и БиХ, и овим мостом добијају сви грађани – рекао је Вишковић.

Он је додао да ће мостом посебно профитирати локалне заједнице које се налазе у његовој близини.

– Сигурно је да ће Градишка добити највише, али тиме добија Република Српска и тиме добија БиХ – рекао је премијер РС и честитао извођачима радова на добијању посла, те их замолио да уколико успију скрате предвиђени рок трајања радова, односно, ако је могуће да га заврше прије рока.

Шеф делегације ЕУ у БиХ Јохан Затер изразио је задовољство што присуствује озваничавању градње моста. – Са мостом у Градишци отвориће се нова радна мјеста и олакшаће се кретање више од пола милиона становника – рекао је Затер.

Основни подаци о мосту

Ријеч је о мосту који ће ускоро повезати већ изграђени аутопут Градишка-Бањалука са мрежом европских аутопутева.

Половином јула, представници „Хрватских цеста“ у Загребу су потписали уговор са конзорцијомом који чине „Интеграл инжињеринг“, „Ђуро Ђаковић“ и „Загреб-Монтажа“ који су за изградњу моста понудили цијену од 19,5 милиона евра без ПДВ-а и обавезали се да ће га изградити за 30 мјесеци.

Дужина моста је 462,2 м, ширина 22,6 метара док је тежина носиве челичне конструкције 4.650 тона. Мост ће имати четири коловозне траке, по двије у сваком смјеру.

Иначе, прича о изградњи овог моста почела је још 2004. године када је потписан први меморандум између БиХ и Хрватске у вези са тим пројектом. Након тога, чекало се три године за потписивање протокола о сарадњи, а тек 2010. године Хрватске цесте склопиле су уговор са Грађевинским факултетом из Загреба за израду пројектне документације.

Послије тога, односно 2011. године Влада Хрватске и Савјет министара БиХ потписали су Споразум о изградњи међудржавног моста преко ријеке Саве код Градише.

Тада је било најављено да ће радови почети најдаље 2013. године када је и Европска унија обећала помоћ, а недуго након тога ЕУ је и званично  преко Инвестиционог оквира за Балкан одобрила бесповратни грант од 6,8 милиона евра. Те године и Управа за индиректно опорезивање БиХ, надајући се да ће кренути радови на изградњи моста, отпочела је и са изградњом новог царинског терминала који је у потпуности завршен. Рок за завршетак градње моста је 30 мјесеци од почетка радова.

http://www.nezavisne.com

Related posts

У БРОДУ ПОНОВО ПРОНАЂЕНИ МИГРАНТИ

admin

ДОДИК РЕИЗАБРАН ЗА ПРЕДСЈЕДНИКА СНСД-А

admin

КО КРАДЕ БИСТЕ РАТНИХ ХЕРОЈА?

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još