ИЗДВОЈЕНОНовости

Почела изградња петог кружног тока у Дервенти

Изградњом кружне раскрснице на укрштању магистралних путева Добој – Дервента – Прњавор – Брод, чији је почетак радова озваничен данас, Дервента добија пети кружни ток, али и увелико безбједније, веома фреквентно путно чвориште.

Ради се о пројекту вриједном 850.000 марака који финансирају „Путеви Републике Српске“, а посао је повјерен дервентској фирми „Геокоп“ која има рок од 180 дана да раскрсницу код бензинске пумпе „Нада“ реконструише у кружну.

Увођењу извођача у посао, што у почетку радова обухвата земљане радове, присуствовао је директор „Путева“ Давор Кострешевић истакавши да вјерује да ће реконструисана раскрсница увелико растеретити саобраћај на овој раскрсници.

– Намјера реконструкције је била да се нађе адекватно рјешење како би се постојећа раскрсница реконструисала у трокраку кружну раскрсницу, са три улазне траке, ширине око четири метра, и три излазне траке, ширине око пет метара, док је ширина унутрашње траке планирана шест метара. Комплетни пречник раскрснице је 23,5 метра. Мислим да ће се ово у значајној мјери растеретити саобраћаја, у смислу мањих гужви уз безбједније одвијање у будућности – казао је Кострешевић додавши да је ово други кружни ток који „Путеви“ граде на подручју Дервенте.

– Што се тиче саме технологије, пут треба да се састоји од два тампонска слоја асфалта, дебљине од по 20 цм, те два слоја асфлатне масе и хабајућег слоја дебљине пет центимета. Рок за извођење радова је 180 дана. казао је Кострешевић додавши да „Путеви“ РС на све начине настоје да изађу у сусрет потребама свих општина и градова у Српској.

Градоначелник Милорад Симић је истакао да се значај изградње ове раскрснице огледа и у доприносу дервентској привреди.

– Данас радимо велику ствар, а то је пета кружна раскрсница на подручју нашег града, од којих смо три радили у свом аранжману, а ово је друга која се ради из средстава „Путева“ РС. Раскрсница је на укрштању два магистрална пута, саобраћаја у смјеру ка Добоју, Броду и Прњавору, као и Српцу, дакле једно заиста фреквентно мјесто, које је уједно и срце индустријске зоне. Дервента је позната по томе да има завидну количину извоза, око 300 милиона, које када претворите у шлепере, добијете бројку од 8.000 терета коме ће ово бити олакшање за улазак и излазак из Дервенте – казао је Симић оцијенивши да ће овај пројекат засигурно бити велики искорак за Дервенту.

– Ово је већ дуго наша жеља и обрадовани смо, јер ће Дервента на својој разгледници добити још једну нову лијепу ствар – објаснио је Симић.

Руководилац градилишта из фирме „Геокоп“ Владимир Ђурђевић казао је да је прва фаза обухвата извођење земаљаних радова.

– Сљедећи корак ће бити извођење насипа од камених материјала и израда коловозне конструкције према планираној динамици – рекао је Ђурђевић.

Related posts

АСФАЛТ ДО ИЛОВЕ

admin

admin

НОВИ СЛУЧАЈ ЗАРАЗЕ У ДЕРВЕНТИ, ОСМИ ПО РЕДУ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još