Конкурси

Пољопривредницима доступна помоћ из Компензационог фонда

Градска управа Дервента

ПОМОЋ

пољопривредним произвођачима из Kомпензационог фонда

 

Правилник о условима и начину остваривања подршке пољопривредним произвођачима у условима изазваним пандемијом вируса корона, у којем се прописују се услови за остваривање подршке посредством средстава Компензационог фонда Републике Српске, објављен је 14. марта 2022. године у Службеном гласнику РС број 22/22.

Помоћ се односи на сљедеће области:

  • Ратарска производња (производња меркантилне пшенице у 2022. години и регресирање свих сјемена кукуруза).

Право на регрес за производњу меркантилне пшенице имају они пољопривредни произвођачи  који су поднијели захтјев и испунили услове за добијање подстицајних средстава у складу са чланом 26. Правилника о условима и начину остваривања новчаних подстицаја за развој пољопривреде и села. Захтјев за додатних до 100 КМ на заијани хектар пшенице се подноси до 30. априла 2022.

Право на новчану подршку за сјетву меркантилног кукуруза у 2022. години имају корисници који обаве сјетву меркантилног кукуруза у 2022. години на површини од минимално 1 ха, те пријаве меркантилни кукуруз као начин коришћења регистрованог пољопривредног земљишта у Регистру пољопривредних газдинстава и примијене препоручене сјетвене нормативе од минимално 60.000 сјемена кукуруза по хектару. Уз захтјев који се предаје од 31. маја 2022. године прилажу малопродајни фискални рачун (фискални исјечак) за купљено сјеме, уз потписану и овјерену фактуру која гласи на име подносиоца захтјева, са назначеним бројем предметног фискалног рачуна (БФ) за који је фактура издата, тако да се једна фактура односи искључиво на један фискални рачун. Средства подршке износе до 20 одсто малопродајне цијене сјеменског кукуруза. Максимална малопродајна цијена сјеменског кукуруза која се признаје као основица за обрачун средстава подршке је 100 КМ за паковање од 25.000 сјемена, односно 150 КМ за паковање од 50.000 сјемена.

2) Повртарска производња

Право на новчана средства подршке за поврће имају корисници који су произвели и продали поврће и остварили право на подстицајна средства у 2021. години.

3) Воћарско – виноградарска производња

Право на новчана средства подршке за воће имају корисници који су произвели и продали воће и остварили право на подстицајна средства у 2021. години, а подршка се остварује у односу на количине за које је остварено право на подстицајна средства у 2021. години.

4) Узгој квалитетно – приплодних јуница

Право на новчана средства подршке за набавку квалитетно – приплодних јуница остварују корисници који у Регистру пољопривредних газдинстава имају уписану производњу млијека музне краве и који имају уговор о сарадњи са мљекаром „Млијекопродукт“ д.о.о. Козарска Дубица. Уз захтјев, између осталог, прилажу рачун за набавку квалитетно – приплодних јуница из става 1. овог члана, издат од регистрованог увозника и доказ о уплати (извод). Средства подршке износе до 1.500 КМ по набављеној квалитетно – приплодној јуници млијечних раса у складу са Рјешењем о утврђивању листе раса, сојева и хибрида и крижанаца домаћих животиња које се узгајају у Републици Српској. Захтјев за овај вид подршке подноси се најкасније до 30. септембра 2022. године.

5) Узгoј свиња

Право на новчана средства подршке за узгајиваче свиња имају корисници који су Агенцији пријавили почетак това у складу са чланом 18. Правилника о условима и начину остваривања новчаних подстицаја за развој пољопривреде и села, те који у периоду од 1. јануара до 1. септембра 2022. године изврше продају товних свиња минималне тежине 90 кг.

Поменути правилник ступа на снагу осмог дана од дана објевљивања, односно од 23. марта 2022. године. Сви захтјеви се подносе директно Агенцији за аграрна плаћања РС, а сва подршка и помоћ у попуњавању захтјева може се добити у Одјељењу за привреду у друштвене дјелатности Градске управе Дервента.

Одјељење за привреду и

друштвене дјелaтности

Related posts

Оглас о продаји градског грађевинског земљишта

admin

Конкурс – спремачица

Derventski List

ПРАВИЛНИК О ПОДСТИЦАЈИМА У ПОЉОПРИВРЕДИ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još