ДруштвоИЗДВОЈЕНО

По први пут електронски
упис првачића

Упис нове генерације првачића у школску 2023/2024. годину у свим школама у Републици Српској по први пут могућ је електронским путем коришћењем интернет платформе еУпис, а родитељи дјецу дораслу за упис у први разред могу да пријаве до 15. марта.

Како су појаснили из Министарства просвјете и културе Републике Српске интернет платформа за еУпис ученика доступна је свим заинтересованим родитељима будућих првачића на веб-страници eupis.skolers.org.

– Министарство просвјете и културе наглашава да родитељи који не желе да користе интернет платформу еУпис и даље имају могућност да, као што је био случај у претходном периоду, дијете за упис у први разред пријаве у просторијама васпитно – образовне установа у складу са уписним подручјем – истакли су из министарства.

На основу електронске сагласности родитеља, у оквиру интернет платформе еУпис, основна школа преузима све потребне податке за упис ученика у први разред из информационих система Министарства управе и локалне самоуправе и Министарства унутрашњих послова, а који су садржани у Изводу из матичне књиге рођених, Увјерењу о држављанству и Увјерењу о пребивалишту. Родитељи који у току попуњавања података о ученику, у оквиру интернет платформе Министарства просвјете и културе еУпис, дају сагласност за коришење дигиталних сетова података из евиденције институција Републике Спрске нису дужни да достављају Извод из матичне књиге рођених, Увјерење о држављанству и Увјерење о пребивалишту  у штампаном облику.

– Електронски упис ученика у основну школу представља олакшање за родитеље ученика и васпитно – образовне установе, као и за јединице локалних самоуправа и полицијске управе у Републици Српској. Позивам све заинтересоване родитеље да искористе предности информационо – комуникационих технологија и да на брз и једноставан начин упишу своју дјецу у школу уз коришћење интернет платформе еУпис – рекла је министака просвјете и културе РС Жељка Стојичић.

Тестирање

Из Министарства просвјете и културе нагласили су да ће школска комисија за упис ученика, послије успјешне пријаве, контактирати родитеље и информисати ихо терминима за тестирање дјеце и о другим важним информацијама.

Related posts

ПРОНАЂЕН БОШКО БОЖИЋ ИЗ БРОДА

admin

Вјештим рукама идеје претвара у најљепше украсе

admin

Почиње исплата априлскe пензијe

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još