НовостиРС-РЕГИЈА

Прву дозу вакцине примило 39.000 грађана

Прву дозу вакцине против вируса корона до сада је у Републици Српској примило 39.000 грађана, а око 19.000 и другу дозу, односно обавило је комплетну вакцинацију, изјавио је директор Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић.

– Задовољни смо одзивом грађана, вољели бисмо да процес тече брже, морамо имати на уму да нас тренутна епидемиолошка ситуација ограничава у великом броју локалних заједница, јер здравствене раднике морамо усмјерити ка лијечењу обољелих од ковид-19 – рекао је Зељковић на конференцији за новинаре поводом обиљежавања Свјетске седмице имунизације.

Зељковић је истакао да најјачи начин борбе против вируса корона представљају епидемиолошке мјере и вакцинација, те да се са побољшањем епидемиолошке ситуације очекује да ће моћи да се убрза и процес имунизације.

Он је навео да је у Србији вакцинисано више од 2.500 здравствених радника, док у Републици Српској од здравствене установе до здравствене установе тај проценат износи око 50 одсто од укупног броја.

– Нама је циљ да тај проценат буде 70 до 80 одсто – рекао је Зељковић.

Према његовим ријечима, распоређене су све доступне дозе, само се сукцесивно испоручују према здравственим установама у складу са дистрибутивном праксом и начином чувања.

– Република Српска добила је 48.000 вакцина „Спутњик“, за 25.000 треба да буде готова контрола серије данас или сутра прве компоненте, добили смо 10.200 доза „Синовак“ вакцине, 7.020 доза „Фајзер“ вакцине и око 8.570 „Астра Зенека“ вакцине – навео је Зељковић и додао да се у току сљедеће седмице очекују додатне количине кинеске вакцине, око 80.000, те да би требало да дође друга компонента од 25.000 „Спутњика“.

Према најавама Министарства цивилних послова у Савјету министара, како је навео, 3. и 10. маја очекују додатне количине „Фајзера“, а такође би требало да дође одређена количина вакцине „Астра Зенека“.

http://www.rtrs.tv

Related posts

Делегација Дервенте упозната
са Саудијским фондом

Derventski List

Предсједник НДП-а представио
правце дјеловања партије

Derventski List

Славену Гојковићу признање „Капетан Миша Анастасијевић“

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još