Друштво

ПРЕДСТАВЉАМО ЗАНИМАЊА АГРОТЕХНИЧАР И ВЕТЕРИНАРСКИ ТЕХНИЧАР

Ветеринарска струка, која је дервентским ђацима поново у понуди у виду ветеринарских техничара, те модификована пољопривредна струка, односно агротехничари, идеална су занимања за све оне који траже своју шансу на тржишту рада, али и за ученике који имају афинитет према надоградњи знања.

Стечено теоријско и практично знање у Стручној и техничкој школи имаће прилику да стекну по 24 ученика у свакој струци.

– Смјер агротехничар је нови у понуди наше школе. Можемо рећи да је то побољшана и модернија верзија пољопривредног техничара – рекла је директорица ове школе Бранка Јовић истичући важност органске производње на шта је и стављен акценат када је ријеч о овом занимању.

Поред основних знања из области пољопривреде, наставни програм за овај смјер обухвата и обављање стручне праксе у школском врту, пластеницима и стакленицима, али и учествовање на разним такмичењима. Сваки будући агротехничар посједоваће знање у избору методе и средства за заштиту биља, употребљавати машине, уређаје и алате у биљној производњи, али и примјењивати основе предузетничког пословања и пратити трендове у развоју агробизниса.

Сваки свршени агротехничар, који не наставља даље школовање, може да потражи запослење у пољопривредним апотекама, у предузећима и задругама које се баве пољопривредном производњом, те у школама као сарадници у настави.

Када се ради о ветеринарским техничарима, то је струка која даје добру подлогу за усавршавање.

У опису посла сваког ветеринарског техничара јесте да помаже ветеринару при третирању животиња и операционим захватима, али и самостално дјелује при пружању прве помоћи животињама.

Поред административних послова, који су такође дужност једног запосленог ветеринарског техничара, његов задатак је да примјењује терапију коју ветеринар пропише те да врши вакцинацију против разних болести.

Стручна и техничка школа ове године уписује по једно одјељење економских техничара, агротехничара те ветеринарских и кулинарских техничара, али и техничара за ЦНЦ машине, те комбиновано одјељење металске струке.

 

Related posts

Усвојен Статут, акција даривања крви 18. новембра

admin

Ученици СШЦ „Михајло Пупин“ показали хуманост

admin

ПОРОДИЦА САВКОВИЋ: СЛОГА ОБАСЈАВА ДОМ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još